Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Движат се задължително в групи от три или повече жени. Преджобват най-много между 16 и 19 часа. Мястото е най-оживената улица в Лондон - Оксфорд Стрийт.

Това е ежедневието на всички наши джебчийки, избрали да изкарват прехраната си на Британските острови чрез дребни кражби на вещи и пари от нищо неподозиращи туристи. Според местните власти най-добрите ни ромки в занаята са ситуирани в Лондон, тъй като там напливът на богати чужденци е един от най-високите. Жертви на нашенките ставали най-често японци и араби, но другите националности също не са пощадени от обири, ако се намират в близост до тях.

Оказва се, че

основна

конкуренция

на родните ни джебчийки са румънките, които също се нареждат на челните места в класацията на крадлите с най-ловки пръсти.

Преди дни наши ромки отново нашумяха в международните медии. Разследване на в. "Сън" показа как те си докарват по 20 хил. паунда на месец, докато кръстосват Оксфорд Стрийт. Случайно направено видео от две тайландки хвана в кадър две ромки, които безпроблемно вземат от чантата на едната туристка нейното портмоне, в което има 400 лири. Джебчийките обаче не подозират, че лицата им вече са заснети и полицията ще разбере лесно кои са. В момента крадлите са в ареста и тепърва ще става ясно каква присъда ще получат те.

Двете нашенки се оказват от рода на кардарашите, при които джебчийството се предава по наследство.

"В момента

ромската

престъпност

у нас е доста по-висока от тази преди 90-те години - казва пред "168 часа" бившият главен секретар Николай Радулов. - Те изкарват хляба си с джебчийство, кражба и продажба на метали, както и с други бандитски действия. В чужбина могат да изкарат доста повече пари и затова много от тях се ориентират натам. За кардарашите това е поминъкът. Калайджиите например не са крадци и си изкарват хляба с труд.

И до днес в България има проблем с правото на всеки един от тях да мисли свободно, тъй като се подчиняват на т.нар. мешере, а не на българското право."

Случаят на заловените преди дни в Лондон наши ромки не е единствен. Преди осем години родни джебчийки отново оглавиха класацията за най-издирваните престъпнички на Острова. Имената на Евгения Бакова, Еленка Славчева и Силвия Трайкова се наредиха на първите места в списъка на най-добрите крадли в един от големите квартали в Лондон - "Хароу". Те попаднаха в класацията заедно с

още десет

престъпнички,

отново търсени за подобен тип прекрачване на закона.

Според лондонските власти кражбите в града за последната година са се увеличили значително. За да се справят с този вид престъпност, на най-оживената улица се движат и частни детективи, които имат задачата да разберат как са се развили отделните групи за джебчийство през годините.

"На Оксфорд Стрийт идват само най-добрите - разказва един от местните детективи, чието име се пази в тайна. - Тук е като във финал на Шампионската лига. Джебчийките се състезават помежду си коя ще направи най-големия удар. Жените от България са главно от Пловдив, София и Варна. Не по-малко на брой са и тези от Букурещ, Румъния."

Според данни на разследващия първите крадли пристигат на Острова през 2007 г.

"Избират точно Лондон, защото той се посещава не просто от туристи, а от най-богатите туристи - обяснява агентът. - Стоят в близост до скъпи магазини като "Хародс" или до обменни бюра. Събират се по-голяма група от четири-пет жени, за да може да се прикриват по време на кражбата.

Не говорят 

помежду си

и се правят, че разглеждат някоя забележителност. Без изобщо да усети, човекът до тях остава без портфейла или телефона си за секунди."

Разследващият разказва още, че джебчийките излизат на лов в точно определени часове.

"Гледат да работят някъде след 15-16 ч., когато за полицията е изключително трудно да ги хване, защото точно в това време излизат всички джебчийки накуп - обяснява той. - Интересното е, че те са по площадите много преди това и обядват в някое заведение за бързо хранене. Първо оглеждат къде се струпват най-много хора, защото при кражба ще бъдат трудно забележими. На второ място следят внимателно къде точно обикалят полицаи. Ако има много, се отказват."

На агента му направило впечатление, че за да се сливат с тълпите, те носели дизайнерски слънчеви очила, скъпи чанти и дрехи, но ги разпознавали по едно конкретно нещо.

"Всяка една е с маратонки, за да може да се движи бързо - разказва той. - Обикновено маратонките са по-евтини, но винаги са отличителен знак за тях. Някои например носят и забрадки, за да скрият бързо лицата си, ако някой реши да ги снима по време на кражбата. Лошото е, че започнаха да ни разпознават, затова вече ходим само по двама, за да можем да ги хващаме в крачка, преди да успеят да избягат."

Каква е техниката на "разсейване", която джебчийките също използват, четете в печатното издание на "168 часа".