Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мая Манолова
Мая Манолова

Мая Манолова посочи, че ще се кандидатира за кмет на София, ако бъде вбесена до край. "Ако ядосат гражданите и продължават да се подиграват с вота на избирателите", добави Манолова в ефира на Би Ти Ви.

Тя коментира машинното гласуване в студиото на "Тази неделя". "Решението за вземане на 6000 машини беше взето 4 месеца преди последните избори. Беше ясна цената, беше ясно колко хора ще гласуват с машини", каза омбудсманът. Според ЦИК един машинен глас е струвал 57 лв., а този на хартия е по-малко от 1 лев. "Методическите указания излязоха 4 месеца по-рано. Тези близо 30% на гласувалите с машини даже е един добър резултат за това, което се случи в последния момент", добави Манолова.

Според нея 40% грешки от гласовете от машините не са на машините, а идват от административната обработка на данните. Тя даде пример с първа секция в Благоевград от последните европейски избори. Примерът с една от малките партии показва, че при машинното гласуване има 4 гласа за една от малките партии, но при крайното сборуване резултатът е 0. "Машините могат да повишат доверието. Така знаеш, че вотът ти не може да бъде отклонен", каза тя и добави, че лесно се крадат гласове.

Манолова коментира и новите закони за дивото къмпингуване. "Поех ангажимент, че ще подам конституционна жалба срещу закона. Ще я подам. Необходими са правила срещу дивото къмпингуване, но да се сложат толкова сериозни санкции не е редно. В закона пише имате определени правила и определени места, на които на опънете палатките си, но нито едините условия съществуват, нито местата ги има", каза още омбудсманът.