Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимки: Ройтерс
Снимки: Ройтерс

"Дами и господа, напълно съм убеден, че през следващите 18 месеца ще определим дали можем да поддържаме изменението на климата на жизнеспособно ниво и да върнем в равновесие природата, от която толкова отчаяно се нуждаем за оцеляването си."

С тези думи британският престолонаследник принц Чарлз насочи вниманието към последиците от климатичните промени и призова за бързи действия. Той се обърна към  външните министри на Британската общност по време на събитие в двореца в Лондон "Кларънс Хаус".

70-годишният Чарлз призова за съгласуване на нужните амбиции с практическите действия. За необходимостта от спешни мерки той се позова на доклади на ООН за опазване на околната среда, посочва британското издание "Телеграф".

"Важно е да се изгради модел за подражание. Ще се състоят важни срещи, които ще оформят глобалния дневен ред за следващото десетилетие", посочи престолонаследнкът.

Той разговаря по темата и с американския президент Доналд Тръмп по време на държавното му посещение във Великобритания в началото на юни. От години Чарлз критикува всички скептици, които не вярват в драматичното изменение на климата.

Лидерите на кралствата от Британската общност ще се съберат следващата година в Руанда за едноседмична среща на върха, на която ще обсъдят "несравнимите предизвикателства, причинени от бързата промяна на климата и загубата на биологичното разнообразие.

Чарлз призова Британската общност да поведе света към разумно решение.

"Вярвам, че общността, с голямото богатство от ресурси и идеи, които притежава, може да предложи много решения на проблемите, които споделяме по цялата Земя", заяви престолонаследникът.

В четвъртък синът му - принц Хари, пое задълженията си като посланик на младежта на Британската общност. Министрите му представиха основните въпроси, пред които са изправени младите хора в отделните кралства.

"Вие трябва да се уверите, че гласовете на младите хора ще бъдат чути и техните интереси ще бъдат защитени, и то на най-високи нива", заяви Хари.