Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

разгара на летния сезон държавата и бизнесът започнаха битка да върнат туристите по Българското Черноморие, след като повече от месец сме свидетели на километрични задръствания по границата с Гърция, високи цени за наем на чадъри и шезлонги и доста намалял брой почиващи на нашето море.

Регионалната туристическа камара в Бургас отчете, че спадът на туристи през юни по Южното Черноморие е около 12% спрямо същия месец на м.г. Ръст бележат едва 4 държави, между които Великобритания. Спадът при ключовия германски пазар обаче е с 33,5%. След като някои

четиризвездни хотели, включително и на първа линия, останаха с незаети

легла в края на юни, собствениците им намалиха цените с до 20%.

Основното, на което разчитат в бранша, е свалянето на цените. В момента, когато вече сме в т.нар. висок сезон, петзвездни хотели с изглед към морето и на първа линия до плажа пуснаха отстъпка от 10-15%, коментира туроператорът Светлана Ваташка от 4easontravel.

"Да, има лек спад на цените в Слънчев бряг, но това е по-скоро заради жлъчната атака срещу нас. Сезонът върви нормално, още от социализма напливът на туристи започва чак след 7 юли. Има моменти на спадове, но повечето информация в социалните мрежи е спекулация. Слънчев бряг е пълен, ние даваме

по-ниски цени в сравнение със съседни

дестинации", заяви пред "168 часа" несебърският хотелиер Веселин Налбантов, зам.-шеф на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Колегите му с места за настаняване от по-ниска категория предлагали дори 20% намаление от цената. Това се наблюдава и в сайтовете за резервации.

А в малките курортни градчета на юг от Бургас нощувките регистрираха рекордните 30% отстъпка.

Собствениците на частни квартири и къщи за гости

по Южното Черноморие, които имат по няколко стаи, не могат да предложат ол инклузив и условията на петзвездните хотели и така се опитват да оцелеят. Това установи проверка на "168 часа".

В тези квартири обикновено отсядат българи. В момента вече е късно за групови записвания на чужденци, които планират ваканцията си още през зимата.

Тази година се наблюдава и нова тенденция - руснаците също започват да пристигат в последния момент и да търсят настаняване на място, а не с предварителни резервации, разказаха хотелиери.

Някои собственици на хотели в Слънчев бряг

прилагат друга тактика

- предлагат една безплатна нощувка срещу платени 4 или 7 на база ол инклузив.

Част от концесионерите на плажовете въведоха практиката, позната в Гърция - да разрешават безплатно ползване на чадъри и шезлонги, ако клиентите консумират напитки от заведението на плажа. Така е на брега край "Атанасовска коса" в Бургас (намира се между крайните квартали "Изгрев" и "Сарафово", на Малкия плаж в Лозенец и на "Златна рибка".

Други обаче са вдигнали тарифите до такава степен, че

излиза по-евтино всеки ден да си купуваш нов чадър,

отколкото да ползваш под наем на плажа. В социалните мрежи се разпространиха снимки на касова бележка от Черноморец, в която сянката е струвала 40 лв.

Част от концесионерите прилагат хватки. Хем предлагат уж евтин чадър от 36 ст. като на Китен, хем към него вървят два шезлонга - пак по 36 ст., и две шалтета, всяко от които по 5 лв. На практика не можеш да откажеш шалтетата, те са заедно с другите услуги.

На Слънчев бряг комплект от чадър, два шезлонга и две шалтета върви по 50 лв.

Това няма как да се коригира в момента, в който сезонът е започнал, защото цените се определят в концесионните договори, които за различните плажове са сключени по различно време.

Министeрството на туризма предприе

спешни проверки

по места именно

заради сянката

Всъщност те са част от мерките, които ведомството на Николина Ангелкова предприема за спасяването на сезона.

"Да, има проблеми и те не са от вчера. Факт е, че търсим заедно решаването им - призна тя. - Ето защо сме готови да предприемем нужните мерки, стимулиращи устойчивост на продукта, и да браним постигнатото." Ангелкова добави, че в министерството не са сложили розови очила. Тя обаче напомня, че туристическият сектор е много чувствителен, а негативни послания може да увредят имиджа на България като туристическа дестинация.

Миналата седмица Ангелкова свика хотелиери и туроператори в Слънчев бряг, а няколко дни по-рано откри първата по рода си приемна, на която туроператори се оплакаха от

нелоялна конкуренция

и използването на нелeгитимни екскурзоводи. Последва светкавична проверка в Несебър и глоба за няколко туроператора, позволили си да наемат екскурзоводи без лиценз.

Един от крупните хотелиери по Южното Черноморие - несебърлията Венелин Ташев, предложи

държавата да се откаже от част от концесионните приходи,

за да се намали цената на сянката. Загубите за бюджета са около 5 млн. лв., но по-ниските цени на плажните услуги ще докарат повече туристи, смята Ташев. Дали това е възможно да се случи и кога, не стана ясно, а министър Ангелкова коментира, че е въпрос на анализ и сметки.

"Приходите от концесии на плажове за миналата година са 18,2 млн. лв. 50% от тази сума отива за общините, на чиято територия са курортите, 40% - за Сребърния фонд, и 10% - за областните управи,

за да осигурят спасители

и медицински пунктове на неохраняемите плажове", обясни Ангелкова. И обяви, че започва ревизии на всички концесионни договори, които са по старата методика и са заварени от Министeрството на туризма.

Още в началото на юли бе проведена среща с кметовете на Бургас и Варна, на която бе представено проучване и бяха разработени модели за подкрепа на организирания туризъм, чрез който да бъде увеличен притокът на още туристи за дестинация България.

От американската компания "Ърнст енд Янг", която разработва модела по инициативата на министерството, представили анализ за очакваните резултати от прилагането на такива мерки в партньорство с местната власт. Предложени са няколко варианта, но и най-консервативният модел от мерките за стимулиране на организирания туризъм показва отличен ефект. Пилотният проект е подготвен след

проучване на опита на конкурентни

на България

туристически държави, заявиха от Министерството на туризма.

"Ясно е, че има огромни проблеми, но за да има повече туристи, министерството трябва да има по-голям бюджет - коментира кметът на Варна Иван Портних. - Моделът в Турция е много добър. Там хотелите и земеделските производители работят заедно. Знаят колко точно ще произведат, колко хора ще имат. Министерството на туризма трябва да има бюджет като в южната ни съседка."

Другият кмет, присъствал на срещата с министъра - Димитър Николов от Бургас, допълни, че е имало предложения да се компенсират големите туроператори за празните седалки в самолетите. "Може да се дотират реално както в Гърция, Турция, Кипър, Хърватия. Там има пряко държавно подпомагане чрез реклама и дотиране - заяви Николов. - Обсъждаше се до какво ниво да са стимулите - дали да обхващат и малките туроператори, или само големите."

И двамата градоначалници подкрепят такава политика за

допълнителна субсидия към туроператорите,

която да се изплаща, след като се отчетат туристи. Когато даден оператор регистрира ръст, той допълнително да се компенсира.

Освен мерки за спасяване на сезона държавата предприе и такива, с които да намали километричните задръствания на границата с Гърция. Заминаващите на море на Халкидики вече не чакат по 3-4 часа, а 30-40 минути. Пътна полиция разпределя колоните по различни ръкави, за да не се струпват на едно и също място. Може би заради репортажите с дълги опашки по границата доста българи решиха да изберат родното море.