Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Основна част в методиката на Гарабитов за подготовка на кадри в МВР заемат упражненията по йога.
Основна част в методиката на Гарабитов за подготовка на кадри в МВР заемат упражненията по йога.

С лечебната гимнастика кадрите на МВР стават световни и европейски шампиони по борба, вдигане на щанги, волейбол и бойни спортове

След 1944 г. тя е обявена за западна провокация и окултна религия със спиритични сеанси

Увлечението на Людмила Живкова по мистиката на Изтока спасява ентусиастите от по-сериозни репресии

Йогата в България минава в дълбока нелегалност с идването на комунистите на власт. За поставените на власт от Червената армия функционери това е окултна религия, която трябва да бъде изкоренена.

Вероятно целта е щяла да бъде изпълнена, ако през 60-те години дъщерята на Тодор Живков - Людмила, не бе попаднала в една интересна компания с доста разкрепостени млади творци. Сред тях са Любомир Левчев, Александър Фол, Богомил Райнов и др. По това време Райнов вече се е запознал с книгите в библиотеката на своя баща Николай Райнов, посветени на агни-йога, на източните учения и чудесата на хималайските йоги.

Книгите тайно се разпространяват сред някои от членовете на тази елитна компания. Людмила

Живкова проявява неподправен интерес към мистиката на Изтока и изглежда това е шансът йогата отново да си проправи път в България. Пред "168 часа" един от доайените й у нас 82-годишният Станко Попов разказа как през 60-те години той и Венцислав Евтимов започнали да правят асани в неговия апартамент. Попов ставал в 2 часа сутринта, а Евтимов идвал към 3,30 ч.

"Водещото ядро след 1963 г. бяхме неколцина последователи-ентусиасти - казва Попов. - Петър Алексиев, Венцислав Евтимов, Веселин Лучански и аз."

Информацията за заниманията им се предава от човек на човек, защото за комунистическия елит йогата е опасна религия

с цел промиване на мозъци

Нещо недопустимо за БКП, която трябва да държи първенството в това отношение.

"През 60-те бе необходима изключителна гъвгавост - спомня си Станко Попов. - Комунистите се опасяваха, че това са някакви провокации, спиритически сеанси. Нещата трябваше да се представят завоалирано, защото комунистите не разбираха какво означава релаксация, медитация, мантри."

Станко Попов смята, че е минал между капките, защото в Пловдив на курсовете му започнала да идва дъщерята на председателя на БКП в района. Здравословните резултати са толкова добри, че заниманията постепенно привличат лекари, учени, дори ректори.

"Много внимавах как се изразявам, защото знаех, че следят за идеологически отклонения - спомня си Попов. - Комунистите се страхуваха, че

йога е някаква диверсия,

и трябваше така да я интерпретирам, че да изтъкна здравословния й ефект."

Станко Попов си спомни, че дори го викали на разпит в милицията, но с такт и деликатност се измъкнал.

Каква е щяла да бъде съдбата на тези първи йоги-ентусиасти, никой не знае. Според някои късметът им може би е свързан със смъртта на Мара Малеева, която до последния си миг била против децата й да заемат политически постове. След смъртта й обаче през 1971 г. дъщеря й

Людмила прави шеметна кариера

в партията. По това време тя вече е запалена по агни-йога и не крие увлеченията си по мистиката на Изтока, интересува се от здравословния начин на живот, от науката за дишането - пранаяма и йога. Среща се с известни йога-учители и прави знакови посещения в Индия.

Смята се, че благодарение на това срещу първите йоги по време на комунистическия режим не е имало по-сериозни репресии. Макар и да скърцат със зъби, правоверните социалисти не смеят открито да се опълчат срещу увлеченията на червената принцеса. Вероятно затова ентусиастите набират смелост и решават да проникнат в

светая светих

на комунистическата милиция.

"През 80-те години с Венцислав Евтимов решихме да направим йога център в сержантското училище на МВР в Пазарджик - спомня си пред "168 часа" известният треньор Иван Гарабитов. - Спечелихме доверието им и за много кратко време вдигнахме нивото на школниците."

През 1983 г. Евтимов започва да изнася лекции пред преподаватели и курсанти за ползите от йога.

"В началото ни питаха: "Абе вие

религия ли ще въвеждате

тук?" - смее се Гарабитов. - А аз им отговарях, че няма как един полицай да тежи 120 кг и да преследва престъпници."

По това време Гарабитов вече е известен треньор по борба и е назначен за директор на школата по усилена физическа и психическа подготовка. Като треньор на "Левски" по борба той решава да покани Евтимов, тъй като и самият той вече е наясно с ползите от йога.

"Няма специални служби по света, които да не използват тази философия - обяснява Гарабитов. - С нея се изгражда издръжливост и подготовка - без тях няма как да се бориш с престъпниците."

Според него двамата с Евтимов подготвят такава програма, че 2 години по-късно младежите и юношите от школата започват да печелят световни и европейски първенства.

"В методиката има йога, автогенен тренинг,

медитация, релаксация,

специални дихателни и физически упражнения", казва треньорът.

Постепенно по лечебната гимнастика се запалват и офицерите.

Гарабитов въвежда и специална програма за школници и преподаватели с наднормено тегло.

Благодарение на нея те бързо започват да свалят килограми, но по-важното е, че диагнозите на диабетиците и хипертониците постепено отпадат.

"За българина е важно око да види, ръка да пипне - смее се треньорът. - Особено при този контингент от хора - всеки трябваше да види ползата за себе си."

"Благодарение на това и преподавателите се запалиха по йога

- спомня си Гарабитов. - Бяха много доволни, един от тях дори водеше упражнения по 7 часа дневно. Имахме школници, които водеха занятия по йога, в които курсисти им бяха преподаватели."

Гарабитов умело вплита асаните в стратегията си и постига зашеметяващ успех. Спортистите от школата в Пазарджик стават започват да печелят редица междунардни шампионати по борба, вдигане на тежести, волейбол и др.

"Между 1982 и 1989 г. вече имахме 20-30 медала от европейски и световни първенства за юноши и младежи - казва Гарабитов. - Петър Узунов стана капитан на националния отбор по волейбол, Васил Ботев стана европейски и

световен шампион

за младежи до 22 години, Васил Атанасов стана втори на световно по борба за младежи, Недялко Керезиев - на европейско, Валентин Гецов стана вицеолимпийски шампион в Барселона, Кръстьо Милев бе световен шампион по вдигане на тежести до 22 години и още не могат да му подобрят световните рекорди. По същата тази методика готвех и Армен Назарян." Назарян е еврпоейски, световен и олимпийски шампион по борба.

Като директор на цялата тази школа Гарабитов привлича и известни

треньори по бойни спортове

"Всички те работеха по тази методика, в която философията на йога бе начело", казва Гарабитов.

В един момент комунистическият елит вече трябва да преглътне йогата и да признае, че спортните постижния с нея са изключителни. Така се стига до едно грандиозно събитие през 1985 г., когато възпитаниците на сержантското училище правят демонстрация на стадион "Васил Левски".

"Състезаваха се с колегите си от школата на МВР в Симеоново с леки коли, с автомобили и мотори летяха над препятствия, показваха

как за секунди се обезоръжават престъпници

- нашите бяха много добри", спомня си треньорът.

За да наложи по този начин йога обаче, не е лесно.

"По време на комунистическия режим на тази система се гледаше като на някаква религия - казва той. - А всъщност това е философия, която ни учи как да дишаме, да пием вода, да се храним, да се възстановяваме и да сме в хармония. В началото началниците в школата в Пазарджик бяха скептично настроени към методиката, но като видяха резултатите, ми дадоха картбланш. Още повече че кадрите ни бяха толкова добри, че директно ги взимаха в тогавашното УБО (НСО - бел. ред.), а много от тях станаха началници на районни управления."

Кои са световноизвестните учители, които проправят пътя на йога у нас и какви са чудесата им, четете в следващия брой.

Треньорът Иван Гарабитов
Треньорът Иван Гарабитов
Не е за вярване, но йогата у нас пробива чрез школата на МВР за сержанти в Пазарджик.
Не е за вярване, но йогата у нас пробива чрез школата на МВР за сержанти в Пазарджик.
Възпитаниците на школата на МВР в Пазарджик печелят редица първенства по света.
Възпитаниците на школата на МВР в Пазарджик печелят редица първенства по света.
Партийните лидери трудно преглъщат навлизането на йога в сержантското училище в Пазарджик, но заради впечатляващите резултати си мълчат.
Партийните лидери трудно преглъщат навлизането на йога в сержантското училище в Пазарджик, но заради впечатляващите резултати си мълчат.