Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екстази под формата на бонбони в различни цветове на цена 10-15 лв. е истински хит сред непълнолетните в София. Най-често децата го употребяват по време на партита, организирани след училище. Дрогата навлиза на пазара преди 15 години, но активно сред учениците е отпреди две години. Бързо става най-желана след марихуаната заради ниската си цена.

"Разпространители са самите ученици, най-често на възраст 14-15 години - разказват пред "168 часа" източници от МВР. - Използват ги най-често на сбирки, но понякога ги носят и в училищата си. Там върви най-много марихуаната. Купувачите вземат най-вече от връстниците си. При наша проверка в едно училище се оказа, че човекът, който продава и от когото може да се купи бързо и евтино, е момиче, и то с добър успех.

Родителите мислят, че дилърите обикалят около училищата и чакат учениците отвън, но всъщност те са сред тях. Продажбите стават по време на междучасията. Случват се вътре в сградата или в двора. В едно от училищата, които проверявахме, се оказа, че има клас, в който почти 70 процента от децата пушат марихуана редовно, като голяма част от тях вземат и твърди наркотици. Интересът към екстазито е наистина голям. За да бъде дрогата по-привлекателна и интересна за непълнолетните, тя се продава в различни форми и цветове.

"Бонбоните в розов цвят например са под формата на триъгълник - разказват запознати. - Кръглите са в жълт цвят и върху тях е изобразено усмихнато лице. Има и такива, които са като домино и са в лилаво. Наркотикът се взема от всички. Полът няма значение. В последно време това, което прави впечатление, е, че много момичета прибягват до наркотиците. За някои партита малките се запасяват и с амфетамини."

Оказва се, че за редовните купувачи и тези, които вземат по-големи количества, дори има и намаление.

"На купоните екстазито се продава на различни цени, но варира някъде около 10-15 лева, което е поносимо за тях като цена - обясняват източници. - Ако ти продадат повече, цената намалява. Важно е количеството. На едно от местата "бонбонките" дори вървяха по 6 лева."

Все пак дилърите гледат и да са внимателни, докато пласират стоката.

"Момчетата най-често крият дрогата в бельото си, за да може при проверка да бъдат открити по-трудно - твърдят запознати. - Все по-често момчетата използват приятелките си, за да крият наркотиците в дрехите им. Ако например ходят в компания на улицата и бъдат спрени за проверка, в момчетата може да не бъде открито абсолютно нищо, но в момичетата - да. Все по-често хващаме и момичета, които разпространяват. Те например слагат наркотиците в сутиените си."

Според специалисти дрогата можела да се намери лесно и чрез интернет. Не било задължително да има конкретен човек, от когото да се купи.

"Вече могат да си я поръчат и онлайн - разказва полицай. - Попадали сме на такива, които казват, че чрез мрежата е по-евтино и след това я продават на много по-висока цена. Някои дори експериментират вкъщи. Гледат клипове или четат в интернет как се правят наркотици и започват да ги създават сами.

Това е също толкова опасно. Едно дете се зарибява лесно към това, което правят неговите връстници."

Според специалисти марихуаната си остава най-използвана сред учениците, въпреки че на пазара съществуват над 1500 вида.

Какво е наименованието на последната четете в печатното издание на "168 часа".