Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Принцесата е издирвана от служителите на мъжа си от началото на февруари.
Принцесата е издирвана от служителите на мъжа си от началото на февруари.

Тя е първата участвала в конни надбягвания дама от Арабския свят

Две от дъщерите на владетеля от друг брак също правиха опити да се измъкнат от баща си, но бяха заловени от спецслужбите

Всяко момиче мечтае да бъде принцеса, но не всяка принцеса живее като в приказките. Законите на Арабския свят успяват да превърнат дори най-влиятелните дами в робини, които трябва да се подчиняват на мъжете си.

През последните години жените от тази част на света обаче са предприели тиха революция, чрез която се борят срещу тежките закони и робския начин на живот. А най-честият път към промяната се оказва бягството. Бягство, което може да бъде наказано дори със смърт.

Принцеса Хая е поредната дама, която е готова да се бори в името на свободата си и правото да бъде щастлива. Съпругата на шейха на Дубай и

един от

най-богатите мъже

в света е избягала от него и е потърсила убежище в Германия. За изчезването й се разбра едва преди няколко дни, въпреки че красивата принцеса е издирвана от служителите на мъжа си от началото на февруари. И макар че по петите на принцеса Хая ежедневно се движи охрана, слуги и шофьори, тя успява да се измъкне от клопката на принц Мохамед бин Рашид ал-Мактум и да изчезне.

Принцесата не си тръгва сама от Дубай. Със себе си Хая взима двете им деца - Зайед (на 7 г.) и Ал Джалила на (11 г.). При бягството си принцесата е успяла да вземе и 34,7 млн. евро, с които да започне

новия

си живот

Както може и да се очаква за една страна със строги закони като Дубай, изчезването на принцесата предизвиква скандал. Според източници на британския вестник "Сън" в момента Хая се намира в Германия, където е потърсила убежище. Тя е излетяла с помощта на немски дипломат. След пристигането си там Хая е подала и молба за развод.

Всичко това обаче води до избухването на дипломатическа криза между европейската страна, приютила принцеса Хая, и Обединените арабски емирства. Разрешаването на проблема е деликатен въпрос, тъй като шейхът на Дубай Ал Мактум е и премиер на Обединените арабски емирства. Богатството му се оценява на над 9 млрд. долара, а думата му в страната е закон.

Двамата с Хая са женени от 2004 г. До последно тя го придружаваше на всички официални събития и с усмивка поздравяваше гостите му. Според близки до принцесата обаче тя е била жертва на тормоз и насилие от страна на шейха в продължение на години. Наказвана е строго и не й е позволявано да изразява мнението си.

В момента Германия отказва да екстрадира Хая и децата й въпреки желанието на принца. Официални лица са заявили категорично, че принцесата и децата й са под протекцията на държавата. Шейх Мохамед вече е започнал да тероризира съпругата си в социалните мрежи. Обвинил я в предателство, а бягството й - като поредния удар върху репутацията на

арабския

владетел

Мохамед бин Рашид Ал Мактум сподели в инстаграм поема, която говори за предателство и изневяра.

Първоначалната идея на принцесата била да замине за Лондон, където има свой собствен имот. Тя обаче не била сигурна дали оттам

няма да бъде екстрадирана

и затова избрала Германия. Шейхът определено е ядосан от решението на съпругата си и е готов на всичко, за да си я върне. Не е ясно обаче каква ще бъде съдбата й, ако това се случи.

69-годишният шейх на Дубай изненада всички в страната си, след като за пръв път от години пропусна прочутите конни надбягвания Epsom Derby във Великобритания, а две от конюшните му, използвани за тренировки на конете, близо до Нюмаркет, Съфолк, останаха затворени. Мохамед Бин Рашид ал-Мактум е известен като запален фен на конните надбягвания и притежател на състезателен кон.

Съпругата на шейха на Дубай също е любител на конете. В миналото е била професионална състезателка по конна езда, член е и на Международния олимпийски комитет.

Хая бинт Хюсеин е родена на 3 май 1974 г., дъщеря е на йорданския крал Хюсеин и

третата

му съпруга

кралица Алия. Завършва Оксфордския университет със специалност "Философия, политически науки и икономика".

През годините принцесата внася много светски дух в родината си. Тя често е давала интервюта, в които говори колко много обича семейството си. Отличава се с вкус към модата и обичала да се занимава с благотворителност.

Тя е и една от най-обичаните жени в страната си. Ръководител е на най-големия център в света за оказване на помощ при извънредни ситуации и е посланик на мира на ООН. Сътрудничила си е с Кофи Анан и Бан-ки Мун.

Принцеса Хая

напуска

кралството

само година след като от Дубай се опита да избяга дъщерята на Мохамед бин Рашид ал-Мактум - шейха Латифа, но беше заловена. Оттогава няма никаква информация за нея, но роднините й твърдят, че тя е добре.

Тя изчезна около бреговете на Гоа, Индия, заедно с американския гражданин Жан-Пиер Ерве Жобер, който се оказа бивш френски разузнавач и писател. По-късно се разбра, че се крие на яхта с него и още един британец.

Във видео тя обясни, че е била "затворена, измъчвана, бита и цензурирана" от кралското семейство и не иска да живее там. Въпреки това принцеса Латифа беше заловена и върната в Обединените арабски емирства. След принудителното си завръщането в родината обаче тя напълно изчезна от общественото полезрение, като единственото свидетелство, че е жива, беше нейна снимка, направена 8 месеца след залавянето й. На нея тя е заедно с Мери Робинсън, бивш президент на Ирландия и комисар на ООН по правата на човека.

Преди нея по-голямата й сестра Шамза също е правила опит за бягство и е заловена от спецслужбите на баща си. За нея Латифа разказва във видеото, че я държат на силни лекарства, от които няма сили дори да се движи.

Международни организации често отправят критики към нарушаването на човешките права в Дубай. Някои от 250-те хиляди

чуждестранни работници

в града живеят в нечовешки условия според Хюман Райтс Уоч. Ръководството на Дубай отрича трудовите несправедливости и е заявило, че обвиненията на Хюман Райтс Уоч са безпочвени.

Снимането и документирането на нарушаването на човешките права в Дубай се наказва с високи глоби от закона.

Шейхът е ядосан от решението на съпругата си и е готов на всичко, за да си я върне.
Шейхът е ядосан от решението на съпругата си и е готов на всичко, за да си я върне.
Съпругата на шейха на Дубай  е потърсила убежище в Германия.
Съпругата на шейха на Дубай е потърсила убежище в Германия.