Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Казват, че на погребението на Гунди и Котков, загинали на днешната дата през 1971, е имало над 500 хиляди човека от цяла България, въпреки информационното затъмнение (вестниците и телевизията дълго време не са съобщавали за трагедията).

Коментарът на Тодор Живков от разсекретените архиви на ЦК на БКП, с порицание за събитието:

"Защо се извърши погребението в часа, когато се погребваха съветските космонавти?" (трима съветски космонавти загиват в същия ден, в който катастрофират Гунди и Котков). "Защо трябваше да огорчим съветските хора, на какво основание? Ние уважаваме всички талантливи хора в нашата страна, в това число и футболистите, но не можем да търпим и няма да търпим да се издигат други кумири за нашата младеж и за народа, освен тези, които партията издига.

Това, което ни разтревожи, е погребението. Ние ценим тези спортисти, те са талантливи, но това не зная дали в някоя друга социалистическа страна биха си позволили да извършат, без да се разтревожи партийното и държавно ръководство. Участвуват в погребението над 150 000 души! Някои другари твърдят, че такова погребение в България не е имало. 150 000 души не са участвували в шествието при погребението на Георги Димитров."

*От фейсбук