Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сотир Цацаров СНИМКА: Десислава Кулелиева
Сотир Цацаров СНИМКА: Десислава Кулелиева

Пълна измама и то целенасочена е, че правилата се правят, за да се улесни или да се създаде път за отстраняване на председателя на ВКС. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в кулоарите на парламента по повод законовите предложения за разследване на тримата големи, направени от правосъдния министър. Те вече бяха обсъждани на две заседания на работна група. 

"Нито някой има интерес да отстрани този човек в момента, нито ще го направи. Създадените правила го пазят както него, така и който и да е друг председател на ВКС", каза Цацаров. Главният прокурор каза още, че няма да коментира "личните страхове на Лозан Панов, които определят не малка част от поведението му". "Но да си зададем принципно въпроса кое е по-добро - сегашното положение, при което наказателно производство срещу председателя на ВКС може да бъде образувано незабавно без каквато и да е пречка, или положението, при което някой предлага правила, при които за да стане това, трябва да се даде разрешение от 2/3 от членовете на ВСС, коментира още Цацаров. Идеята на правосъдния министър е, че разследвания срещу тримата големи, както и временното им отстраняване може да бъде дадено най-малко от 17 от членовете на ВСС.

Цацаров каза още, че отношението му към проекта е позитивно. Според него не може да се каже, че това, което е предложил Кирилов, е сто процента съвършено и не се нуждае от корекции, но то е първото публично предложение за правилата за разследване на тримата големи в съдебната система. 

"Вместо да разкъсаме предложението и да кажем колко е грешно, по-добре е то да бъде подложено на такива дискусии, каквито има в момента". Според него в дискусията щяла да се роди истината. "Прочетох приказки от колеги, които едва ли не призоваваха за излизане на прокуратурата от съдебната власт, а същите тези колеги са били кандидати за главни прокурори. Ако бях видял това в техните концепции, щях да повярвам колко са искрени. Нещата не бива да се представят конюнктурно с оглед на личността на този или онзи", добави главният прокурор.

Бел.ред. (В работната група, където се коментират предложенията на Кирилов, участие взима Галина Тонева от ВКС, която преди седем години бе кандидат за главен прокурор)