Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борисов говори на втория икономически форум в Пловдив. Снимка: Министерски съвет
Борисов говори на втория икономически форум в Пловдив. Снимка: Министерски съвет

- Доходи не се вдигат с приказки, а с икономика и добавена стойност, каза премиерът

- Турция, Гърция и Кипър да действат разумно, а не да дрънкат оръжия, призова той

"Исторически ние сме си съседи и сме си мили. Резултатът е, че Западните Балкани са изостанали. Надявам се колегите от Северна Македония да приемат необходимите заключения, за да се спазва договорът за добросъседство. И да продължим да ги подкрепяме за НАТО и ЕС." Така започна встъплението си на втория икономически форум в Пловдив премиерът Бойко Борисов. Той не подмина темата за Гоце Делчев, която разпали страсти в последно време.

"Той е български герой, който се е жертвал, заложил е всичко за свободата на Македония. По същия начин и Че Гевера от Аржентина е отишъл да се бие за  свободата на Куба. И вместо тези герои със своите саможертви да ни правят по-силни и да ни обединяват, стават ябълка на раздора", недоумява Борисов. Той припомни, че античното име на Пловдив е Филипополис, но това не пречи градът да е приеман добре от всички.

"Толкова по тая тема. Балканите имат в момента политици с разум и опит и ще преодолеем всичко", пожела премиерът. След това се насочи към графика, която показва развитието на България през последните десетилетия.

"Виждам тук банкери и анализатори /Левон Хампарцумян и  Петър Ганев - б.а./ . Жалко, че моят приятел Иван Кръстев, българският Конфуций го няма", вметна Борисов.

И пристъпи към графиката, която показва възходящ  БВП. "Когато коментирате прехода, понеже много обичате, ви предлагам да гледате тази графика по години", препоръча той на Петър Ганев. Огромният срив в българската икономика започва от 1990 г.  Чак , когато ние идваме, започва напред. 10-15 години тотална загуба. Който иска да се припознава. Но когато фактите говорят и Конфуций трябва да мълчи", натърти Борисов.

Според него този възход се дължи на добра данъчна среда. "Нашата икономика се ориентира към машиностроене и металургия. Затова е този ръст. Принадената стойност остава тук. И последните 10 г. два пъти са се вдигнали доходите. Щото на приказки е много лесно. Доходи се вдигат с бизнеса, с тези, които правят БВП и добавената стойност. Това увеличава заплати и пенсии", отсече той. И припомони, че тази година държавата ще има огромен харч за военните.

"Видях гръцкияти турския посланик от двете ми страни. България доказа как се прави така, че, без да засяга ничии интерес, да бъде полезна и за себе си, и за съседите. Преди месец с Ципрас започнахме интерконектора за газ. В същото време с нашите съседи от Турция строим за 18 млрд. кубика. С румънците ще разширим интерконектора. Така ще можем всички да купуваме и продаваме газ и да направим истинска конкурентна среда. От днес имаме газова борса. Това са много усилия", посочи той.

"Ако тръгнете от София до Бургас и до Истанбул, карате по магистрала. "Струма" е към своя финал. Имах среща с гръцкия опозиционен лидер и мой приятел Кирякос Мицотакис. Ципрас също ми е приятел. При тях  предстоят избори. Но заедно с гръцкия бизнес трябва да натиснем, за да се направи скоростен път от Александруполис до магистрала "Марица". Така ще свържем Босфора, Черно и Егейско море", подчерта премиерът.

По думите му всички на Балканите сме велики. "Имаме Велика Гърция, Велика Албания, Велика Турция, Велика България.  Исторически сме се били с всички съседи и те с нас. Резултатът - Западните Балкани са най-изостанали. Тази част от Европа е толкова пропита с кръв, нека я направим място за добър бизнес и просперитет", препоръча Борисов.  Според него Гърция е по-подредена от нас, но там нещата се случвали  по-бавно. 

"Всеки бизнесмен, който дойде, се интересува за колко време тировете прекосяват границите. Затова разширяваме и  Калотина с две КПП-та. Тъкмо построихме АМ "Тракия" и тя отесня. 57 000 коли минават по нея на денонощие, посочи премиерът. Той съобщи, че юли-август стартират пътя Монтана-Видин. После идвал ред на Търново-Русе.

Борисов завърши с призив към Турция, Гърция и Кипър. "Надявам се да намерят разумно решение за находищата на газ в Кипър. Не е добре да дрънчат оръжия близо до нас. Има възможност огромни количества газ да се прекарват през Гърция, Турция и България. Не е нормално натовски държави да влязат в спор, категоричен и Борисов. И пожела на участниците вкусен обяд, който домакините са приготвили.

Менюто включва салата домати, патладжани, краставици, мус от сирене "Мешале", салатен дресинг. Основното е пилешко роле със спанак и пармезан, гарнирано с морковено пюре и маслинен сос. А десертът е мини чийзкейк.

Вторият икономически форум се провежда в кметския хотел "Империал" в Пловдив.

Премиерът Борисов с организатора на форума Димитрис Цомокос. Снимки: Авторът
Премиерът Борисов с организатора на форума Димитрис Цомокос. Снимки: Авторът
Борисов показва възходящата графика с икономиката на страната. Снимка: Министерски съвет
Борисов показва възходящата графика с икономиката на страната. Снимка: Министерски съвет
Борисов обмени приказки с банкера Левон Хампарцумян. Снимка: Евгени Цветков
Борисов обмени приказки с банкера Левон Хампарцумян. Снимка: Евгени Цветков
Борисов пристигна в кметския хотел "Империал" за втория икономически форум в Пловдив.
Борисов пристигна в кметския хотел "Империал" за втория икономически форум в Пловдив.
Премиерът призова Гърция, Турция и Кипър да се разберат.
Премиерът призова Гърция, Турция и Кипър да се разберат.