Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За 20 години БКП изяжда “официално” $6,5 млрд. от бюджета, отделно поне 500 млн. отиват за строителство на резиденции и вили на номенклатурата

След окончателното ликвидиране на политическия плурализъм през 1947 г., заради самия характер на тоталитарната държава отпада и нуждата от партийно финансиране за провеждането на конкурентна изборна кампания. Парадоксално, но вместо по този начин разходите за партиите да се намалят, те се увеличават.

Управляващата БКП и присъединените "леви" земеделци на практика си вземат каквото поискат от държавния бюджет за свои нужди. Нещо повече - наличната официална статистика показва, че отпусканите на комунистическата партия средства нарастват главоломно с всяка изминала година и достигат връх в годините непосредствено преди падането на режима през 1989 г.

В своята книга "От втория етаж към нашествието на демократите" бившият съветник на Тодор Живков Костадин Чакъров дава данни от

финансовите

отчети

на БКП по години. От тях става ясно, че дори и официално взетите суми за период от 20 години - от 1969 до 1989 г., държавата хвърля за партията неоправдано много финансови средства, чиято стойност възлиза на огромната сума (предвид високата стойност на лева в тези години) 6,448 млрд. лв. общо за държавно управление и партийни субсидии, което в сегашни пари се равнява на над 6,5 млрд. долара. При това в тази сума не са включени т.нар. "безотчетни" средства, както и парите от различни "секретни" фондове.

Истината е, че за разлика от държавата, чиито фалити по времето на тоталитаризма са добре документирани, финансовото състояние на партията винаги е било добро. А къде отиват тези огромни средства? Основно за обогатяване и издръжка на членовете на партийната върхушка, разбира се.

Началото на тайната система с огромните привилегии е положено още през 1951 г. Още тогава на членовете и кандидат-членовете на Политбюро е било позволено да ползват всяко тримесечие текстилни стоки за

60 хиляди лева,

както и хранителни продукти за същата сума. За сравнение: в началото на 50-те години средната месечна заплата в НРБ е 540 лева.

В книгата си "По коридорите на властта" генералът от ДС Георги Милушев описва как през 1958 г. петима висши апаратчици начело с Тодор Живков дават зелена светлина пред използването на т.нар. безотчетни фондове от бюджета на ЦК на БКП. От тях първият секретар на БКП годишно вече можел да прибира без обяснения 20 хиляди лева. Зад грифа "Строго секретно" в ДС започва да кипи трескава дейност за "развитие и обогатяване на управляващите и всесилните", пише още Милушев.

С решения на ЦК на БКП се регламентират една след друга все нови и нови привилегии – за предоставянето на жилища и вили, за командировки зад граница, за покупки на западни коли и за персонално изхранване на висшата номенклатура. На практика разходите на всеки, който се е докопал до партиен пост, са били поемани изцяло за сметка на държавата. Годишно се раздават десетки хиляди левове на калпак за "изхранване" и за "протокол". Най-високите етажи на "правоимащите" са ползвали и "безплатна прислуга". Отделно се строят и поддържат повече от 40 резиденции. Отпускането на средствата е ставало със секретни решения.

Какви са били заплатите на представителите на висшата номенклатура по соца, четете в хартиеното издание