Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В своя детски рай като момче гледал “Джеймс Бонд” и други хитови филми в частни звукоизолирани кина

Учел в Швейцария с фалшивото име Пак Ун, имал мания по баскетбола и дори спял с топката

Животът в анонимност му показал, че във външния свят би бил никой

Зад луксозни стени с 15-футови железни врати в Пхенян и в семейна вила на плажа в крайбрежния град Вонсан едно дете прекарва невръстните си години в изолация, но отрупвано с блага от цял свят. Момче, отглеждано така, че да бъде наясно от съвсем рано, че е специално. Дядо му тогава още е живо божество - Великият водач, баща му ще бъде наричан Любимият ръководител, а той един ден ще стане най-младият държавен глава в света и ще превърне Северна Корея в заплашителна ядрена сила.

Любопитни подробности от енигматичното детство на Ким Чен Ун биват разкрити в нова биографична книга на журналистката от в. “Вашингтон пост” Анна Файфилд - “Великият наследник: Тайното издигане и управление на Ким Чен Ун.”

От този труд става ясно, че още като дете у севернокорейския лидер се проявява неговата вродена диктаторска природа. Чувството му

за превъзходство

над останалите

било усърдно подхранвано от неговия баща.

Ким Чен Ир имал грижата нищо да не липсва на неговия най-малък син от третата му съпруга, балерината Ко Йон Хи. Момчето било глезено до крайност и отрупвано с играчки. Разполагало с видеоигри “Супер Марио”, машини за пинбол и всякакви други джаджи, за каквито връстниците му от цял свят мечтаели. И за разлика от тях в своя детски рай той можел дори да гледа филми като “Джеймс Бонд”, “Бен Хур” и “Дракула” в частни звукоизолирани кина единствено за свое удоволствие.

Малкият Ким бил

обсебен от самолети и кораби,

като още седемгодишен получава възможността да шофира истински автомобил. Превозното средство било модифицирано по заповед на баща му, така че да може да бъде управлявано от сина му. На 11 години момчето дори получава шанс да се въоръжи, като носи на бедрото си съвсем реален пистолет “Колт .45”.

На празненството за осмия рожден ден на Ким той не тича и не играе безгрижно, заобиколен от други деца, а е облечен в строг черен костюм и вратовръзка, приемайки почести от високопоставени военни. Тогава получава генералска униформа и разбира, че не някой от по-големите му братя, а именно той ще наследи баща си начело на Северна Корея.

Чен Ир не одобрявал прекалената изнеженост на Чен Чул, втория му син, който известно време бил смятан за най-вероятния приемник на властта. Особено след като най-големият от тримата - Чен Нам, полубрат на Чен Ун,

разочарова крайно баща си

при международен скандал през 2001 г., когато бил заловен с фалшив доминикански паспорт при опит да влезе в Япония.

От съвсем малък Чен Ун демонстрира характер, който печели благоволението на баща му.

Освен всичко момчето приличало повече от всеки друг на своя дядо Ким Ир Сен, което било допълнителен бонус. Тази своя прилика Чен Ун усърдно подчертава и днес чрез облеклото, косата, жестовете и дори почерка си. Твърди се, че дори се е подложил на пластични операции, за да бъде копие на Великия водач, но това се отрича категорично от режима.

Жилките на безмилостност

и високомерие

също не закъсняват да се проявят у Ким.

Японският готвач, работил години наред за семейство Ким, разказва под псевдонима Кенджи Фуджимото как няма да забрави своята първа среща с настоящия лидер на Северна Корея.

Двамата се запознават, когато момчето е едва на шест години. Облечено е в миниатюрна военна униформа и пренебрежително отказва да стисне ръката на Фуджимото, като му отправя презрителен поглед, който според готвача сякаш казвал: “Ти, отвратителен японец”.

На 12 години Ким е изпратен в английско училище в Берн, Швейцария. В този период приема фалшивото име Пак Ун. С брат му Чен Чул живеят с леля си по майчина линия Ко Йон-сук и нейния съпруг Ри Ганг, които са изпратени там да се грижат за членове на управляващата в Северна Корея династия. Йон-сук и Ри Ганг се представят за родители на момчетата.

През 1998 г. двойката бяга в САЩ, като се представя в американското посолство в Берн. След неколкомесечни разпити те получили възможност да се заселят на няколко часа път от Ню Йорк и създали фирма за химическо чистене с финансовата подкрепа на ЦРУ. Трите им деца днес също живеят в САЩ. Съпрузите са категорични, че не са предали никакви тайни на службите, защото всъщност не знаели нищо, а само се грижели за децата.

Като ученик Ким

имал ограничени академични способности

и буен темперамент по думите на негови бивши съученици, обяснява Анна Файфилд. Той ритал и плюел връстниците си, които говорели на немски - език, с който той се бори.

Леля му Ко Йон-сук също го описва като избухлив младеж, който бил недостатъчно толерантен към другите, в интервю за “Вашингтон пост”.

Голямата му страст бил баскетболът и той бил толкова вманиачен по този спорт, че дори се случвало да спи с топката. Отивал към игрището с любимата си тениска на “Чикаго Булс” с номера на Майкъл Джордан - 23.

По време на игра бил агресивен и често използвал развален уличен език.

“Когато майка му правеше опит да го смъмри, че не учи достатъчно и играе много, той не й отвръщаше, но

протестираше с други средства,

като например с гладна стачка”,

разказва Йон-сук.

Тя също така обяснява, че се опитала да му осигури нормална и спокойна семейна среда за израстване в техния дом в швейцарското предградие Либефелд. Канела други деца, които идвали на гости за игри, и т.н.

Според Анна Файфилд този нормален живот обаче научил Ким, че “ако живее във външния свят, би бил напълно незабележим”. Би бил никой.

По-късно с фалшив бразилски паспорт и името Йозеф Пваг позволява на младежа да опознае истински света и да пътува анонимно из Европа - да плува на Френската Ривиера, да вечеря в Италия, да се наслаждава на красотите на Париж.

В училище Ким изучава западна учебна програма, която включва уроци по Мартин Лутър Кинг-младши и Нелсън Мандела, както и Френската революция като пример за това как едно общество може да се промени.

И вместо да се поучи от историята и да се убеди, че трябва да промени страната си, той всъщност възприема необходимостта от увековечаване на

системата,

превърнала дядо му, баща му и него в божества.

След завръщането си от Швейцария с брат му посещават Военен университет, като по-малкият от двамата започва бързо издигане в политическата и военната йерархия.

На 8 януари 2009 година Ким Чен Ир издава директива за назначаването на сина си Ким Чен Ун за лидер на Корейската работническа партия и го определя за свой наследник.

На 17 декември 2011 г. Ким Чен Ир почива от сърдечен удар, а Ким Чен Ун застава начело на четвъртата по големина армия в света и поема абсолютния контрол върху Северна Корея.

В началото неговите най-доверени съветници са леля му Ким Кьон Хуей и съпругът й Джан Сон-тхек, които получават заповед от Ким Чен Ир да помогнат на младия лидер да задържи здравата си позиция на върха, докато придобие опит.

По всичко личи, че Чен Ун натрупва самочувствие на истински властелин достатъчно бързо и не изпитва нужда от чужди ограничения. На 12 декември 2013 г. Ким нарежда екзекуцията на чичо си Джан Сон-тхек за “предателство”, защото изпитвал сериозно недоверие към отношенията му с Китай и връзката му с отчуждения Ким Чен Нам. В книгата си Файфилд пише, че докато полубратът на Чен Ун живеел в изгнание в Макао, е бил информатор на ЦРУ. Фактор, който навярно е

ускорил ужасяващото му убийство

със смъртоносен токсин VX в летище Куала Лумпур в Малайзия през 2017 година.

Смята се, че Чен Нам е жертва на поредната екзекуция, поръчана от неговия по-малък брат.

Безмилостността на Ким обаче не го оставя сляп пред необходимостта от подобряване на жизнения стандарт в Северна Корея, особено сред хилядолетното поколение.

С обличането си във власт Ким Чен Ун изправи света нащрек пред темперамента на едно пораснало разглезено дете, което има най-опасната играчка - ядреният бутон му е подръка.