Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Деца играят във фонтан по време на необичайна жега в швейцарския град Цюрих.
Деца играят във фонтан по време на необичайна жега в швейцарския град Цюрих.

Въздух от Сахара носи 47 градуса жега в Европа

Франция и Германия чупят рекорди от 1947 г.,

глоби за къпане във фонтани в Рим

Продължителни и непосилни жеги, които на места ще се усещат като 47°, обхващат Европа. Температурите ще достигат или надминат 40° в голям район от Испания до Швейцария, като горещият въздух се “засмуква” от Сахара заради комбинация от неподвижен циклон над Атлантическия океан и високо атмосферно налягане в Централна Европа, пише британският в. “Гардиън”.

В Испания прогнозират 42° на сянка в четвъртък в поне 4 провинции.

В понеделник в Париж беше 34°, като прогнозите са температурата да се покачи и да остане толкова горещо през по-голямата част от седмицата. Според синоптиците такова явление във Франция не е имало от 1947 г. Образователното министерство отложи с 4 дни национални изпити за 800 000 ученици на 15- и 16-годишна възраст. Благотворителни организации започват да разнасят бутилки с минерална вода на бездомните.

Италия също ще бъде засегната от жегата. Синоптиците говорят за “най-интензивната гореща вълна от десетилетие”. Максимални температури между 37° и 40° бяха прогнозирани за Рим, Флоренция, Болоня, Милано и Торино. Осем туристи бяха глобени по 450 евро за къпане във фонтаните в Рим.

В Германия прогнозират, че рекордът за юни във Франкфурт от 38,2°, поставен през 1947 г., ще бъде подобрен в средата на седмицата, като прогнозата сочи 100 слънчеви часа преди петък.

Ние обаче ще бъдем подминати от смъртоносните температури. Слабо влияние ще усетим в четвъртък със стабилизиране на атмосферата и временно повишаване на температурите до 30-35°. В петък от север бързо ще се заоблачи и на места главно в Централна България и около планините за кратко ще превали и прегърми, съобщи синоптикът от TV-MET и “България он еър” Симеон Матев. Максималните температури ще са от 26-27° на север до 33-34° в Сандански.

В събота с умерен до засилващ се вятър от север ще прониква по-свеж въздух и дневните температури ще са 24-30°. Облачността ще е разкъсана, намаляваща често до слънчево време. В неделя утрото ще е прохладно, с повече облаци по Черноморието. През деня ще е слънчево и вятърът ще отслабва. В началото на юли ще е слънчево с повишаващи се температури. Към сряда максималните ще са 32-37°.