Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Същият нагръдник е имал и Александър. Този на снимката е открит в гробницата във Вергина.
Същият нагръдник е имал и Александър. Този на снимката е открит в гробницата във Вергина.

След като е сложен край на кръвната линия на великия владетел, генералите спокойно разпарчетосват империята

Завещанието на завладелия половината свят император е също голяма мистерия, каквато е и смъртта му. Според много древни хроникьори то е било част от "Александрията". Въпреки това един от изследователите му Дейвид Грант, твърди, че то е изкривено, за да бъде превърнато от истински документ в памфлет.

Тезата му е, че най-вероятно генералите на Александър стоят зад фалшификацията Те не могли да понесат мисълта, че ще са подчинени на невръстните синове на своя цар. Още повече според тях те били с “нечиста кръв”, защото били от връзките на Александър с жени от друга раса. Първородният Херакъл бил от любовницата му Барсина - дъщеря на персийски генерал, един от най-доверените хора на младия император в тази част на света.

Синът му Александър IV се ражда четири години по-късно и е от първата съпруга на Александър - Роксана. Талантливият военноначалник се влюбва в бактрийската принцеса в днешен Афганистан по време на похода си към Индия. Александър така и не успял да убеди генералите си, че ако има връзки и деца с жени от покорените нации, завоевателите ще се чувстват много по-комфортно.

Смятал, че по този начин двете цивилизации ще станат едно цяло и едната няма да приема другата за враг или поробител. Това била визията му за един нов свят, за който младият император и учителят му Аристотел непрекъснато мечтаели. Повечето от генералите обаче били против напредничавите му идеи. Те искали власт сега и веднага, а синовете на харизматичния им предводител щели да са пречка.

След смъртта му те били поверени на един от пълководците на Александър - Пердик, който поел регентството на огромната империя. Причината е, че когато умирал, императорът му дал пръстена и печата си, с което дал знак, че разчита на него да пази и децата му. За да има мир, на всеки от генералите той поверил управлението на дадена провинция - Египет на Птолемей, Тракия на Лизимах и т.н. Пердик се надявал някак да успее да контролира всички тези войнолюбиви и жадни за власт мъже, но не успял. Всеки имал някаква своя визия и се домогвал по свой начин до властта.

Пердик смятал, че тя трябва да бъде поверена на законния наследник на Александър от Роксана. Друг приближен на починалия император - Полиперхон, искал да наложи на всяка цена другия му син - Херакъл, който щял да навърши 18 години. Тезата му била, че той е първородният Това обаче не влизало в плановете на сина на Антипатър - Касандър. Баща му Антипатър замествал Александър, докато той водел походите си на Изток и съвсем естествено синът му се вживял в ролята на цар. Касандър смятал, че нечистокръвните наследници на починалия Александър не могат да се възкачат на трона на огромната империя.

Започнал да крои планове да ги убие, но да запази кръвната линия на великия владетел. Затова Касандър се оженил за една от полусестрите на Александър от баща му Филип. След което през 311 г. преди Христа лично нарежда ненавършилият 18 г. Херакъл и по-малкият му брат да бъдат убити, твърдят Диодор, Страбон и др.

Защо останките им са разпръснати, четете в хартиеното издание.