Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-мощното слънчево изригване, равняващо се на 10 водородни бомби, е през 1859 г., когато спират телеграфните съобщения, а полярните сияния се наблюдават по целия свят

България е слабо засегната и затова тук не са регистрирани най-високите нива на смущения на магнитното поле

Болните хора са уязвими при магнитни бури, но тези в депресия, както и хората с атеросклероза и деменция се чувстват добре

Британският астроном д-р Ричард Карингтън забелязва невиждана досега слънчева активност, но не подозира, че ще опише най-мощната геомагнитна буря в историята на човечеството. Денят е 28 август 1859 година.

72 часа по-късно той регистрира огромно изхвърляне на маса от короната на Слънцето, която успява да достигне до Земята само за 18 часа, въпреки че това обикновено се случва в рамките на 3-4 денонощия.

В резултат на колосалните изригвания Земята буквално се наелектризира - в много страни спират телеграфните съобщения - има токови удари, стълбовете хвърлят искри. Някои оператори продължават да изпращат и получават съобщения до минута и половина, въпреки че са изключени от електрическата мрежа. Полярни сияния се наблюдават по целия свят, дори над Карибите. В планинската верига Кордилери, на западния бряг на Южна Америка, небето свети толкова ярко, че златотърсачите се събуждат и започват да приготвят закуска, мислейки, че е сутрин.

Явлението с обща мощност, еквивалентна на десет водородни бомби, е наречено „Събитие Карингтън“, но е известно още и като Слънчевата супербуря.

През лятото на 1859 година светът разбира, че геомагнитните бури могат да представляват сериозна заплаха за човечеството, което все повече зависи от технологиите, включително в сферата на комуникациите и предаването на електроенергия.

През XX век учените отново подробно описват ново изключително силно слънчево изригване, а историческите данни показват, че последната сериозна магнитна буря е била преди 16 години.

"Случи се през периода октомври/ноември 2003 г. - споделя пред списание "Космос" доц. Петя Трифонова от Института по геофизика към БАН. - Тогава най-малко при седем спътника са регистрирани смущения в електорнните системи, три получават нарушения на соларните захранващи системи в резултат на повишената радиация и при един има промяна в орбитата. Авиационните комуникации са разстроени след 19-ти октомври в продължение на 18 дни. Самолетните маршрути на север и на юг от 35° географска ширина са изложени на прекомерни експозиции на облъчване за пътниците и екипажа. Установени са проблеми при железопътните електронни сигнализации в Русия. Докладвано е за значително увреждане на трансформатори в електрическата мрежа в Южна Африка. За сравнение, интензитетът на тази геомагнитна буря е приблизително 10 пъти по-малък от събитието, случило се през XX век."

Изследванията на учените в тази област показват, че магнитната буря е резултат от взаимодействието на слънчевия вятър със земното магнитно поле.

До какви глобални промени могат да доведат тези събития и как се отразяват на хората - четете в "Космос"