Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Два пъти повече деца ще могат да се лекуват в чужбина, ако субсидиите на партиите се намалят.

Сметките показват, че спестените от политическа дейност 29 млн. лв. са двойно повече от отпуснатите от фонда 14 млн. лв. за лечение на деца в чужбина през 2018 г.

Родители се оплакват, че преминалата към НЗОК организация не отпуска пари за всички видове операции. Финансират се само лечения, които не се предлагат в България, като предварително родителите трябва

да получат разрешение от съответната болница

в чужбина. Освен това е необходимо да попълнят 13 документа, преди да започнат да чакат одобрение от комисията към фонда.

По данни на общината изграждането на нова детска градина струва между 1,5 и 2 млн. лв. Вместо партийните лидери да пътуват където си пожелаят, може да се построят между 15 и 19 нови детски градини в столицата. Това са от 2500 до 3300 деца, които ще могат да играят с връстниците си и да бъдат обгрижвани от учителките и лелките в специалните за тях заведения.

Преди 3 месеца Столичната община одобри строителството на иновативна детска градина в "Горна баня". По проект тя представлява

три цветни къщички на по два етажа,

като на всеки от етажите има по една група. Днес повечето софийски детски градини приемат по 28 до 30 деца.

Така че парите ще бъдат много полезни за тях и за родителите им, които в момента чакат дълго, за да приемат малките им наследници в детско заведение, и се чудят какви връзки да намерят, за да успеят.

Това е само един от многото примери с какво спестените от партийни субсидии пари могат да помогнат на хората.

Ако вместо в сметките на политическите партии същите средства влязат в бюджета на столицата, със сигурност

ще дишаме

по-чист въздух.

В София официално живеят 1,3 млн. души, но с тези, които ежедневно работят тук или пристигат по собствена работа, вероятно стават повече от 2 милиона.

Със спестените близо 30 млн. лв. от субсидии на партиите качеството на въздуха в столицата може да се подобри точно 5 пъти. Общината е заделила 6 млн. лв. за измиване на улиците за 2019 година. В предишните години освен това е имало и допълнително перо за два пъти месечно миене с цистерни с дюзи, което тази година го няма.

Трети сектор, в който могат да се инвестират 29-те милиона лева, е метрото. Справката показва, че изграждането на един километър от линиите струва между 30 и 38 млн. лв.

Само преди седмица Министерският съвет отпусна 15 млн. лева за доставка и модернизиране на влакове за столичното метро. Ето къде другаде могат да се пренасочат спестените от субсидии пари.

За по-малко от един мандат може да се съберат 110 млн. лв.,

колкото струваше грандиозната зала “Арена армеец”

в София, в която има не само спортни събития, но и концерти на световни звезди. За 4 години ще се натрупат пари, за да се построи и новият национален стадион в "Кремиковци", каквато е предварителната идея. Така феновете няма да се струпват около "Орлов мост" и трафикът по бул. "Евлоги Георгиев" ще се разтовари.

Има един друг разход, който е струвал точно 29 млн. лв., но едва ли си струва да се похарчат пак тези пари за 290 нови джипове за МВР. Сумата бе отпусната от служебното правителство на Огнян Герджиков.