Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екатерина Захариева Кадър: Би Ти Ви
Екатерина Захариева Кадър: Би Ти Ви

Вчера дадохме препоръки на комисията на София и Скопие по историческите въпроси, като наблегнахме на Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание. Аз много пъти съм казвала, че ние не искаме да правим компромис с истината. Той и самият Гоце Делчев е казвал много пъти, че е българин. Това, което за мен е абсурдно и подчертавам, че не е предложение на тяхното правителство, беше за общото празнуване на Гоце Делчев на 7 октомври. Много българи дори не я знаят тази дата, тя е най-голямото предателство и няма как да го честваш. Това заяви външният министър на България Екатерина Захариева в ефира на Би Ти Ви.

"Едно от най-големите предателства към България, извършено от Българската комунистическа партия, е отказът да признаят македонците за българи - под натиска на Сталин и Тито, които не са искали голяма балканска държава", добави тя.

"Те продължават да лъжат децата си, а няма как да се опитваме да ги възпитаваме във фалшив национализъм. България няма претенции към историята на Македония след 1944 г. За изминалите 30 години не сме имали такова развитие между двете държави, каквото се случва през последните няколко години", допълни Захариева.

"Ние не искаме да променят историята, а просто да кажат истината. И затова толкова се фокусираме върху учебниците - защото докато продължават да възпитават учениците си във фалшив национализъм, нищо няма да се промени. Въпросът е да започне промяна в манталитета", каза още тя.