Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От едната страна на бюрото е застанал човекът, който след няколко години ще хвърли света в най-унищожителната война за всички времена. От другата е гениален техничар, в чиито ръце, попаднат ли жичка, реленце и малко моторче, моментално се превръщат в полезна машина.

Отстрани мустакатите мъже въобще не приличат на хора, които ще пишат страници и дори цели глави в човешката история. На лицата им са кацнали момчешки усмивки и също като малки хлапета се суетят около макет на странно изгърбен автомобил. Точно в този момент те изглеждат щастливи и сякаш нищо друго на света не е по-важно от екстравагантния модел кола. Това е кратък миг и той ще отлети също като моминска въздишка. А след това ще дойдат дни на слава, на надежди, на разочарование, смърт и пепел.

Адолф Хитлер не ще успее да завладее света, а Фердинанд Порше ще си отиде от този свят с чувството, че не е получил достатъчно признание за своите заслуги. За малката гърбава количка обаче предстоят десетилетия на слава и уважение. Никой друг автомобил няма да бъде толкова произвеждан, продаван и възхваляван като гордост на човешката инженерна мисъл. И в наши дни по улиците можеш да зърнеш легендарния "Фолксваген", който по света получава прякора "бръмбар", а у нас е известен като "костенурката".

Как евтиният германски автомобил участва във Втората световна война и защо създателят му си отиде от този свят с чувството, че е бил недооценен - четете в списание "Космос".