Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бащата на съветската атомна бомба и Нобелов лауреат Лев Ландау е заклеймен като враг на съветската власт в края на 30-те години заради критики към Сталин. Реабилитиран е чак през 1990 г.

Известният физик е арестуван от зловещия НКВД през април 1938 г. в разгара на сталинските гонения, когато изчезват хиляди съветски граждани. Обвинен е в „противосъветски прояви“ и в писане на „антиреволюционни“ позиви. Брошурата, за която става дума, е просоциалистическа, но е насочена срещу Йосиф Висарионович. Бащата на народите е сравнен с Хитлер и Мусолини, а управлението му е наречено фашистки преврат. Ландау съставя апела заедно с колегата си и приятел Мойсей Корец.

Позивите е трябвало да се разпространят на манифестацията на 1 май, но агентите на Берия научават за плановете на двамата доста по-рано.

Подробности за превратностите в живота на Ландау, какъв е приносът му за съветската атомна бомба, за възгледите му за свободната любов и за катастрофата 5 години преди края на живота му четете в хартиеното издание на 9 брой от възобновеното сп. "Космос".