Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Омъжена и с един развод, любовницата на краля Уолис Симпсън възкликнала "Ах, какъв безмозъчен глупак", когато избрал нея пред короната

"Сигурна съм, че вие и аз заедно ще създадем само бедствие."

С тези думи една 40-годишна своенравна, не особено красива, но определено забележителна дама опитва да вразуми и дори да отблъсне един "робски зависим" от нея 42-годишен господин. Тя е омъжена американка с един развод зад гърба си, а той не е просто обикновен британски джентълмен... Той е самият крал Едуард VIII, който в този момент смята да се откаже от короната си заради нея. Уолис Симпсън навярно е поласкана, но още повече е уплашена. Опитва се да го разубеди. Вместо с достолепен стоицизъм да остане верен на дълга си към трона, вторият британски монарх от Уиндзорската династия... изпада в истерия. Заплашва, че ще пререже гърлото си, но никога няма да я пусне. Заспива със зареден пистолет под възглавницата си. Едуард VIII е невротична и сложна личност, екстравагантен и безразсъден, мрази старите схващания за изконните кралски задължения и отговорности, предпочита да пие и пуши, да има свободата да бъде... с нея. Уолис не може да отхвърли неговата огромна жертва! Коя жена би?!

Оплела в мрежите си най-недостижимия мъж, мис Симпсън се оказва в капана на собствените си амбиции. След 11 месеца и 325 дни на трона на Великобритания Едуард VIII абдикира и се обажда на своята любима, за да й заяви: "Избирам теб!". Твърди се, че тя му отвърнала само "Ах, какъв безмозъчен глупак" и се разридала.

Тeзата, че избраницата на Едуард VIII всъщност не го е обичала всеотдайно, а е била безскрупулна, алчна и неориентирана по отношение на връзката им, се излага в книгата "Тази жена, животът на Уолис Симпсън - херцогинята на Уиндзор" на Ан Себа. Според различни източници за безумието си да докаже какъв трофей може да завоюва, американката плаща висока цена (свободата и репутацията си) и изпитва поговорката: "Внимавай какво си пожелаваш".

Кралят оставя Британската империя в ръцете на своя брат Джордж VI с готовност за новия си живот без огромния товар на властването. Това превръща Уолис в най-презираната жена във Великобритания и най-мразената американка на века. За нея вече няма бъдеще без Едуард. Все пак тя има два възможни сценария. Единият е самоубийствен. Те са - да остане в историята като героиня на велика любовна история и жена, по-важна от цяло кралство, която ще остарее мразена от хората, но обожавана от мъжа си; или да бъде завинаги чародейката, прелъстила и подиграла се с един монарх от суета, отхвърлена от всички.

Колко жертвоготовна е била в чувствата си Уолис, ще остане загадка, но че не е била глупава жена, е сигурно.

Дори след сватбата си с бившия крал през годините мис Симпсън продължава да е обект на жестока омраза - определяна е за лесбийка, нимфоманка, нацистки шпионин и дори за мъж с неразвити полови органи. Казаното по неин адрес минава всякакви граници. Факт е, че тя изиграва повратен ход в британската история, въоръжена само с женската си сила. Заради тази фатална американка Елизабет II се възкачва на трона, след баща си и слабохарактерния си чичо, който проявява твърдост само по отношение на своята зависимост от жената, в чийто плен остава до сетния си дъх.

*Мит ли е приказката за голямата любов, която поставя една жена над короната - четете в "Космос"