Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По света отдавна се правят изследвания при какви обстоятелства убийствата завършват със смъртта на убиеца от собствената му ръка. Изводите, до които достигат експертите, до голяма степен се покриват и с нашумелите криминални случаи у нас от последните години.

Стоян Зайков също не прави изключение, тъй като при него са налице някои от най-разпространените предпоставки за самоубийство, показва проверка на “168 часа”.

Според статистиката в САЩ убийствата, които по-късно са последвани от самоубийство, не са чак толкова

често явление

- само 5% от общия брой. Но причината те да изглеждат повече е в медийния интерес – предпочитани са за заглавия и затова получават широка гласност.

В изследване, свързано с криминалния феномен убийство, последвано от самоубийство, Милтън Розенбаум (1990) открива, че извършилите на убийство самоубийци се различават значително от убийците, които се оставят да бъдат арестувани.

Въпреки че в САЩ няма национална система за проследяване на това явление, медицинските проучвания ги оценяват на между 1000 и 1500 смъртни случая годишно.

Мнозинството от тях са между

съпрузи или интимни партньори,

а по-голямата част от извършителите са мъже. Един от най-печалните факти в американската статистика, направена на базата на известни криминални публикации за първата половина на 2014 г., е, че близо половината от убийствата, последвани от самоубийства – 46%, са свързани със случаи, при които мъж убива своята интимна партньорка и/или децата си, преди сам да сложи край на живота си.

Точно заради това и първият ключов фактор е убиецът да е мъж и да действа самостоятелно. 89% срещу само 11%, извършени от жени, са убийствата в САЩ, последвани от самоубийство, които са извършени от представители на силния пол. Друго условие, което е валидно и за Зайков, е той да е в ролята на наранен партньор. Че

мотивът ревност

е бил сред водещите, стана ясно още от първите сведения за убиеца от Костенец. "Беше много добър човек, но не се разбираше със съпруга си, двамата имаха едно момченце. През последните години започна връзка с мъж с прякор Распутин, целият град говореше за това, те дори не се и криеха, вероятно това е причината мъжът й да реши да направи такова зверство", коментира колега на убитата Милена веднага след

първото убийство

в Костенец

Други познати на младата жена пък твърдяха, че тя е имала намерение да напусне мъжа си. По мнението на криминолозите чувството на унижение след изневерите на съпругата е сред водещите мотиви за извършване на убийство. В същото време статистиката сочи, че около една трета от убийствата на партньори в САЩ завършват със самоубийството на извършителя.

От особено значение за фаталните последици е и възрастта на съпрузите, чиято връзка се е разпаднала. Според емпиричните данни заради накърнени чувства дори и само няколко години разлика между партньорите

увеличават трикратно

вероятността убийството да бъде последвано от самоубийство. В конкретния случай у нас това условие също е налице - 43-годишният Зайков уби 38-годишната си партньорка Милена Шишкова.

На трето място американските криминолози поставят злоупотребата с наркотици. Този фактор на пръв поглед няма връзка с убиеца от Костенец. Но доколкото в дома на втората жертва бяха намерени наркотични вещества, подобна следа не е съвсем за пренебрегване.

Загубата на работа и доходи също е утежняващо обстоятелство и може да причини драма като тази в Костенец. По този повод някои от цитираните свидетели на

съвместния

живот на Зайков

и Шишкова

посочват, че преди да се разделят, двамата са имали пререкания и за съвместния си бизнес с траурни услуги.

А освен семейните и финансовите проблеми получената вследствие на тях депресия сама по себе си също се приема за един от силните мотиватори на убийците самоубийци.

Друг силен мотив биха могли да бъдат

нарцисизмът и желанието за слава, смятат чужди изследователи. Доколкото се появиха сведения, че в миналото заради кражбите си Зайков също успешно се е укривал, като при това е ползвал жилища на хора без тяхно знание в продължение на дълго време, то у него може да се е породило чувството, че е неуловим.

Последната, но не по важност най-често изтъквана причина са проблемите в семейството на убиеца самоубиец.

Установено е, че мнозинството от тях произхождат от дълбоко разстроени семейства - обикновено изоставени в ранна възраст от бащите си или растат в разбити семейства, доминирани от техните майки.

Зайков се вписва и в това определение. Както стана ясно, убиецът не е имал много приятели и предпочитал усамотения живот. А още на третия ден от издирването баща му заяви, че той е последният човек, когото убиецът ще потърси, и разказа пред репортери, че от 15 години са прекъснали отношенията си.