Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вече година и три месеца няма никаква следа от убийците на 50-годишния Анжело Димов и 47-годишната Незабравка Пеева. Двамата българи бяха разстреляни пред дома им в Кейптаун на 12 февруари 2018 г. Мъжът и жената бяха открити с огнестрелни рани в главите, след като нито един от двамата не отишъл да прибере дъщеря им Йоана от забавачка.

И до днес близките на убитото семейство нямат абсолютно никаква информация кой може да е извършителят на престъплението. Оказва се, че разследващите са с вързани ръце, тъй като никой от съседите не е чул нищо. Няма и никакви свидетели, които да разкажат какво точно се е случило. В района липсват и камери, които да са заснели трагедията.

Близките на жертвите не изключват екзекуцията им да влезе в графата "неразкрити", каквито остават повечето подобни случаи в ЮАР. Страната, в която живеят близо 54 млн. души, все още

оглавява

класацията

на 10-те държави с най-много извършени престъпления в света.

"В Южна Африка степента на убийства, нападения, изнасилвания и други престъпления е изключително висока - разказват близки на Незабравка и Анжело пред "168 часа". - Властите, както и хората, които живеят там, са свикнали със случващото се, защото то е станало ежедневие. Ето защо и повечето от живеещите там вдигат около домовете си огромни стени, за да се предпазят от евентуални набези."

Последни статистики показват, че всеки ден в различни градове в ЮАР биват убити около 50 души. По-голямата част от тях обаче остават неразкрити, а извършителите на престъпленията така и

не попадат

зад решетките

"Един от приятелите на Анжело, освен високата ограда около дома си, беше сложил и специални бронирани стъкла, които не могат да бъдат пробити от куршуми - обяснява позната на семейството. - Незабравка и Анжело живееха на квартира, за която не плащаха висок наем. Имаха единствено куче, което да ги пази. Не можеха да си позволят повече екстри от това."

Властите в Южна Африка са убедени в едно - разстрелът на двойката със сигурност е бил поръчан, тъй като убийците са пресметнали точно в колко часа Анжело ще бъде вкъщи. "168 часа" научи, че минути преди той да бъде покосен от куршум в главата, Незабравка се прибрала с покупки от магазина. Според роднини на семейството най-вероятно нейното убийство не е било планирано, но за да няма живи свидетели на екзекуцията на Анжело, се е наложило и тя да бъде ликвидирана. Още тогава стана ясно, че килърите са се погрижили кучето също да не вдига шум, като са убили и него.

Според познати на жената няма как екзекуцията да е станала заради нея. "Незабравка нямаше врагове - разказват те. - Бизнесът, който беше развила с правенето на торти и сладкиши за рождени дни и партита, вървеше много успешно. Споделяше, че всеки ден има поръчки дори от големи имена в областта, в която живееше. Беше създала много добри връзки."

Преди това българката работила дълги години като стюардеса. След като приключила с тази професия, тя решила да замине за Южна Африка. Там, в град Бергвилет, започнала работа в ресторант, в който се запознала и с Анжело. Малко след това двамата наели квартира в южното предградие. Заедно с тях, във втора постройка до къщата им, живеел и 27-годишният син на Анжело. Той обаче се завърнал в България преди две години, след като преживял катастрофа.

Въпреки че близки до двойката отричат те да са имали нещо общо с кримиконтингента в града, първата от версиите, върху които властите там работеха, беше, че

показният

разстрел

на мъжа е поръчан заради измами с дебитни карти. Както тогава стана ясно, години преди да бъде убит, срещу него било заведено дело в южноафриканския град Белвил за сканиране и източване на карти, поставени в банкомати.

Разследващи не изключиха варианта неговата смърт да е пожелана от някого от ужилените. В сила все още е и сценарият той да е поръчан от човек, който е действал заедно с него в престъпните схеми.

"Анжело казваше, че има проблеми с някакви хора, но иска вече да приключи контактите си с тях - казва близък до българина, пожелал анонимност. - Така и не ставаше ясно какви точно са тези хора. Само споделяше, че извършвали някаква дейност чрез компютри и на него вече не му се занимавало. Никой не може да каже дали заради тях е убит. Възможно е те да са били просто негови приятели и в момента на нас да ни изглежда съмнително. Анжело никога не е изглеждал притеснен за нещо. Не е казвал и че има проблеми."

Втората версия, върху която разследващи работят от началото на тази година, е, че мъжът е убит по поръчка на сръбската мафия. Информация за това бе публикувана и във вестник "Курир". Анонимен източник разказал пред медията, че показното убийство на мъжа, жената и кучето им в Кейптаун било за отмъщение заради неуспешен атентат срещу тартора на сръбската мафия в ЮАР Иван Джорджевич-Жуча през септември 2017 г.

По информация на в. "Курир" Анжело бил част от

българския

кримиконтингент

в Южна Африка, а смъртта на Жуча била пожелана от нашите сънародници заради голямо количество кокаин, което било откраднато от тях. Ето и част от думите на анонимния информатор пред медията:"След като Джорджевич бе тежко ранен близо до Йоханесбург, в Кейптаун бе убит един от водачите на българския подземен свят в ЮАР - разказал той. - При стрелбата загинаха неговата съпруга и кучето.

Кой още беше застрелян в ЮАР в началото на тази година, четете в печатното издание на "168 часа".