Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ВЛАДИМИР СТОЯНОВ
СНИМКА: ВЛАДИМИР СТОЯНОВ

През горещото лято на 2001 г., когато Бойко Борисов става главен секретар на МВР, Цветан Цветанов е изпратен да му занесе редовната справка от Службата за контрол и информационно-аналитична дейност (СКИАД). Тя изготвя всяка седмица информация за министъра и за професионалния ръководител на ведомството.

Началникът на СКИАД бил в годишната си отпуска и заместникът му изпратил сътрудника Цветан Цветанов при новия главен секретар. Бившият втори в ГЕРБ имал към онзи момент 14 години стаж в МВР зад гърба си, в които за малко и в отдел "Кадри".

Влязъл при Борисов, който започнал

да го разпитва

на колко години е, дали спортува, какво тренира? Като разбрал, че колегата е лекоатлет, Генерала му разказал за футболните си занимания. След няколко седмици, в които Цветанов носил редовно на Борисов папките с информацията от СКИАД, днешният премиер го поканил да му стане оперативен помощник. Направило му впечатление, че служителят е бърз, изпълнителен, винаги се държи вежливо и се облича само с костюми. По-късно Цветан Цветанов напуска МВР, след като днешният премиер спечелва изборите за градоначалник на София през 2005 г. Там вече се издига до заместник-кмет. После двамата заедно учредяват първо движение и след това партия ГЕРБ. И така работят непрекъснато заедно вече 18 години. Докато не избухна "Апартаментгейт" и Цветанов не изгуби доверието на Борисов.

Според техни съпартийци през цялото това време отношенията им са били на шеф и подчинен, макар доскорошният втори да е

вярвал, че без

него партията

няма да оцелее

Мит е, че са близки, нито за момент не са били истински приятели, твърдят хора от управляващата формация. Цветан Цветанов и до ден днешен говори на Бойко Борисов на "вие" и на "г-н премиер". Никога не си е позволил да фамилиарничи с него, нито е бил канен на празници на трапезата на министър-председателя.

Приятелското обкръжение на Цветанов е по-различно. Към него се числи Веселин Маринов, който призна, че е останал като гръмнат, когато е разбрал за оставката на бившата дясна ръка на Борисов. Не е тайна, че той започна да пее по предизборните концерти на ГЕРБ благодарение на връзките си с доскорошния шеф на предизборния щаб.

Сигурно е, че изпълнителят на "Горчиво вино" вече няма да участва на мероприятията на управляващите след репликата на Борисов: "Не искам повече Веско Маринов да ми пее по концертите".

Певецът стана хит, когато записа "Нашата полиция ни пази" по времето, в което неговият приятел, с когото заедно тичали навремето из квартала, беше министър на вътрешните работи. ГЕРБ неведнъж е подарявал концерти на певеца в различни градове в страната. Последната информация за подобно събитие все още стои на сайта на партията и датира от миналата Коледа. Тогава платили на Маринов, за да весели жителите на Троян. Иначе са плащали билети за изявите му в Смолян, Благоевград, Шумен, Плевен и на много други места в страната.

Семейните връзки на Веско Маринов с Цветан Цветанов бяха толкова здрави, че през 2013 г. се появиха спекулации, че Маринов ще влезе във великотърновската листа на ГЕРБ.

Той е родом от Полски Тръмбеш, Великотърновско, а неговият човек в управляващата формация винаги е водил листата в старопрестолния град още от 2009 г.

Освен че концертите на Веселин Маринов ще отпаднат от предизборните изяви на ГЕРБ, ще има и други промени след оставката на Цветан Цветанов. Много хора, назначени от доскорошната дясна ръка на Бойко Борисов, ще се простят с постовете си, смятат техни съпартийци.

"Премиерът ще предприеме

мащабна проверка на структурите и

на назначените в администрацията”,

коментираха гербери. Сигурно е, че на най-високо ниво - сред министрите, няма протежета на Цветанов. Но на по-ниските позиции работят много хора, които са се ползвали с протекциите му.

Първите признаци, че е изпаднал в немилост, са били налице още преди 3 г., разказаха депутати. Тогава бившият втори в ГЕРБ решил, че координаторът за Добрич Румен Иванов трябва да бъде сменен с небезизвестния депутат Живко Мартинов. Той нашумя с прякора Живко Суджука, след като гръмна скандалът, че принуждавал бизнесмен да произведе 4 тона деликатеси уж за Бойко Борисов.

Мартинов бе принуден да

подаде оставка

като народен представител и срещу него бе заведено дело. Все още няма съдебно решение по въпроса, той бе освободен под гаранция от 45 000 лева. Най-странното е, че все още Живко Суджука е член на ГЕРБ. Не е изключен и не е подал оставка.

Вследствие на този скандал днес добричката структура на ГЕРБ е разединена. Нещо, което се е случило и в Плевен, както стана ясно на евроизборите. В тези два града управляващите губят позиции. Смята се, че Цветанов не е успял да мобилизира структурите.

Как той избира областните координатори, какъвто беше и Живко Мартинов? Бившата дясна ръка на Борисов предлагал на премиера по двама-трима души и от тях премиерът избирал един. Но всичките са одобрени предварително от Цветанов. Колкото и обаче да се говори, че структурите са в неговите ръце,

едно е сигурно - ГЕРБ не може само без Бойко Борисов,

но без Цветанов - може. В това са категорични депутати и активисти на формацията.

Функциите на Цветан Цветанов в партията няма да бъдат възложени на един човек. Оттук нататък организационната работа ще бъде разпределена между членовете на Изпълнителната комисия. Всеки ще отговаря за по няколко области и всички ще докладват на премиера какво се случва по места.

ГЕРБ подаряваше концерти на Веско Маринов в различни градове в страната.
ГЕРБ подаряваше концерти на Веско Маринов в различни градове в страната.