Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КАДЪР: Нова тв
КАДЪР: Нова тв

Политолози коментираха какво ще се случи оттук нататък в политиката след оставката на Цветан Цветанов. 

Премиерът Бойко Борисов трябва обясни защо Цветан Цветанов трябваше да подаде оставка, заявиха в ефира на Нова тв политолози.

„Отговорът на въпроса "защо” е абсолютно наложителен, защото се появиха всякакъв вид спекулативни теории. Трябва да има отговор, който да запази достойнството и на Цветанов, и на партията, ако се търси някакъв вид позитивно развитие", заяви Румяна Коларова.по Нова тв. За бившия втори в ГЕРБ би било много унизително, ако се окаже, че отговорът е пречистване на партията.

Ако премиерът не изясни въпроса, ще се появят спекулации и победата може да се интерпретира като загуба.

Коларова не смята, че Томислав Дончев може да заеме мястото на Цветан Цветанов. "Това е абсурд, защото една партия, когато се стабилизира, първото нещо ,което прави, е да намери различни фигури за организационна партийна работа и човек, който е в управлението. Това са отделни функции във всяка партия", обясни политоложката.

Колегата й Михаил Мирчев заяви, че победата на ГЕРБ на изборите е привидна и са били купени около 120 хил. ромски гласа.

"След привидния успех елиминират Цветанов окончателно. Защо е привиден? Защото на пръв поглед те победиха, но с цената на какво? Около 120 хил. купени ромски гласа от махалите. На тези избори за купуване на гласове се говори само за три партии - ВМРО, ДПС и ГЕРБ. Много неудобни обстоятелства са това.

Започнаха да излизат дори информации, че реалните проценти са съвсем други. От тази гледна точка това е вторият изборен провал на Цветанов. Първият провал беше първият тур на президентските изори през 2016 г., когато от него се очакваше да включи този механизъм, но той отказа", обяви Мирчев, чийто син е депутат от БСП.

И според двамата политолози изходът на местните избори до голяма степен ще зависи от човека, който ще смени Цветан Цветанов в ГЕРБ.