Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изчезнали ли са над 20 000 преференции за Сергей Станишев? Това се чудят негови привърженици. Още в деня на изборите стана ясно, че президентът на ПЕС има над 22 500 преференции.

Това са 5% от общо подадените за БСП гласове. Заради големия брой предпочитания той е единственият, който успя да измести колегите си и се нарежда на второ място след Елена Йончева вместо на пето, както беше по регистрация.

Водачката и негова бивша приятелка има 70 000 преференции.

Според хора от лобито на Станишев те са

преброили предварително колко предпочитания

ще събере

техният фаворит. Очаквали да станат около 50 000. Имало ли е толкова почитатели на Станишев и загубили ли са се техните гласове?

Източник от секционна комисия разказа пред "168 часа", че в големите градове имало сериозни трудности с уточняването на преференциите. В края на изборния ден членовете на комисията били изморени.

Трябвало да броят бюлетини и да попълват протоколи. Никой нямал желание да се занимава с предпочитанията за чуждите партии.

По негласно споразумение представителите на ГЕРБ броели преференциите в бюлетините за своите кандидати, а тези на БСП - за червените. Всичко става лист по лист на ръка. Възможно ли е при това да са се загубили 20 000 преференции за Станишев?

Това е едната страна на медала. Другата е загубата на изборите. Всяко крило обвинява конкурентното за това, че не постигнаха желаните резултати.

"Корнелия Нинова със своето поведение и политика направи така, че Станишев, който беше загубил доверието на членовете и симпатизантите, обедини структурите и

го направи

силна фигура.

Всичко това стана благодарение на нейните, а не на неговите усилия", коментира опозиционер.

Точно обратното смятат хората на Корнелия. "Имахме преднина, щяхме да спечелим, но пленумът пренареди листата и Станишев влезе в нея. Ако го нямаше, щяхме да спечелим - разсъждават привърженици на председателката. - Той е представител на статуквото. Тези, които гласуваха за него, саботираха усилията за промяна."

Още в самото начало беше ясно, че червените няма да спечелят от битката на лобитата. Има обаче няколко други причини за загубата на БСП, за които партийците не си дават сметка. Едната от тях е, че вместо да се занимават с политика, стигнаха до това да говорят за братовчедите на Бойко Борисов и къщите му.

Втората е, че лично

Корнелия Нинова се появи заедно с президента

Румен Радев на 24 май в рубриката "Платено съобщение" по БНТ. А президентът не би трябвало да участва в предизборна кампания. Това членовете на БСП не са го забелязали, но се е отразило върху периферния електорат.

"Защо да не почетем този светъл български празник", питат нейни привърженици. Няма нищо лошо, но не е необходимо в кадър на платения репортаж да влиза държавният глава. И то точно в последния ден на кампанията.

Третият гаф в поведението

на червените

е, че оставиха Елена Йончева да се обяснява за офшорките и техниката, закупена за филмите й.

Самата кампания на социалистите беше тотално разделена. Хората на Корнелия Нинова и апаратът на "Позитано" 20 организирали събития и срещи на "своите" кандидати. Вътрешната опозиция била оставена сама да се грижи за агитацията сред електората.

"Имаше окръжно от централата да се акцентира върху представянето на Елена Йончева, Деница Златева и Велизар Енчев, както и да се пускат преференции за тях. Аз като партиен човек не се чувствам комфортно да се дава предимство на гражданската квота пред партийната", обясни соцактивист.

Едно е сигурно - след продължаващите вече месеци скандали в столетницата тя трудно ще може да се мобилизира за местните избори през октомври. А всички партии ги възприемат като по-важни за страната в сравнение с евровота.