Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хайнц-Кристиан Щрахе СНИМКА: Ройтерс
Хайнц-Кристиан Щрахе СНИМКА: Ройтерс

Компрометиращият видеозапис срещу крайнодесния австрийски политик Хайнц- Кристиан Щрахе, е бил "проект на гражданското общество с използване на методи на разследващата журналистика", каза вчера един от мъжете, за които се подозира, че са извършили операцията под прикритие, съобщи ДПА.

Адвокатът на Щрахе каза вчера, че той е подал жалба срещу адвокат от Виена, детектив и жената, вкарала Щрахe в клопката, свалила австрийското правителство, предаде БТА.

Имената на австрийския адвокат и австрийския детектив са известни, макар да не се съобщават, но не е известно името на жената, изиграла ролята на латвийска племенничка на руски олигарх. Адвокатът уредил срещата с жената, а австрийският детектив се представил за нейн сътрудник. На тайно заснетата през 2017 г. среща на испанския остров Ибиса Щрахе обещава на жената обществени поръчки за изграждане на инфраструктура и й казва как да избегне законите за финансиране на партиите. Съветва я също да купи най-големият австрийски вестник и да оказва влияние парламентарните избори в негова полза.

Във видеообръщение вчера Щрахе не отрича, че е имало такъв разговор, но казва, че това било активно обсъждане на различни варианти, а не на конкретни планове. "Такъв брейнсторминг е позволен, нито е осъдителен, нито незаконен", казва той.