Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сградата на  Европейския  парламент  в Страсбург  СНИМКИ: РОЙТЕРС
Сградата на Европейския парламент в Страсбург СНИМКИ: РОЙТЕРС

Популисти се очаква да вземат голяма част от местата в най-инфарктния вот в историята на ЕС

Тези европейски избори са може би най-инфарктните в историята на ЕС за всички страни членки. За първи път в тях ще участва държава, която планира няколко месеца по-късно да напусне общността. И за първи път крайнодесни и популисти се очаква да вземат голяма част от местата.

Не на последно място и за първи път кампанията по тези избори в повечето европейски държави се провежда като предизборна кампания за парламентарни избори – за много от правителствата в европейските членки те са като референдум за управлението им.

Великобритания

– брекзитърите

ще спечелят

Британците все още не са излезли от ЕС и затова трябва да се придържат към договорите и да участват в избори за Европарламент. Фактът, че Брекзит се проточи толкова дълго, явно не се харесва на все повече британски граждани и евроизборите ще са ясен сигнал за това. В. “Обзървър” публикува преди дни проучване, според което най-много гласове ще спечели основаната от главния брекзитър Найджъл Фараж партия и тя ще вземе повече гласове от лейбъристите и торите. 34% от запитаните са казали, че ще гласуват за него, 21% за Лейбъристката партия и едва 11% за консерваторите на Тереза Мей. 

Найджъл Фараж
Найджъл Фараж

Завръщането на Фараж е забележителен феномен, един от многото, с които британците ни смайват през последните години. През 2016-а той се оттегли от лидерството на партията си UKIP и около него бе тихо дълго време. В началото на тази година той основа партия “Брекзит” и днес в нея членуват към 100 000 души. На изборите партията ще вземе повече гласове от торите и лейбъристите заедно.

Това ще постави бъдещия Европарламент в конфузната ситуация да се конституира два пъти – след изтеглянето на британците на 31 октомври мандатите им ще се разпределят между останалите членки, което ще промени отново съотношението между леви, зелени, десни, крайнодесни и независими.

Франция –

от вота зависи

съдбата

на Макрон

Във Франция борбата е безмилостно жестока. Президентът Еманюел Макрон превърна предизборната кампания в лакмус за своето управление. Националистите на Марин льо Пен от “Национален сбор” обаче имат всички шансове да вземат толкова гласове, колкото и неговото движение – около 22%.

Марин льо Пен
Марин льо Пен
Президентът веднага грабна шанса, който видя в скандала в Австрия, и обвини и “Национален сбор” в нерегламентирани връзки с Москва. “Руснаците и някои други никога досега не са финансирали и подпомагали екстремистки партии толкова нахално. Трябва да се притесняваме, не бива да сме наивни”, заяви той.

Президентът обвини и бившия съветник на Тръмп Стив Банън в опит да дестабилизира Европа. Марин льо Пен отигра обаче топката добре – тя обвини Макрон, че говори като партиен лидер, а не като президент и го призова, ако загуби европейските избори, да подаде оставка. Надпреварата бе обогатена и със свой националистически скандал – кандидатката на движението на Макрон Натали Лоазо бе обвинена, че на младини е симпатизирала на крайнодесни екстремисти.

На Франция се полагат 74 мандата, но ще бъдат избрани 79 депутати. Петимата резерви ще заемат местата си след изтеглянето на британците.

Италия вкарва

основно

крайнодесни

С изключение на Унгария няма друга европейска държава, която да гласува толкова крайнодясно, както италианците. Според последните проучвания 61 от общо 76 места за Италия в ЕП ще бъдат заети от крайнодесни или популистки депутати. Най-много депутати ще вземе Лигата, след нея движението “5 звезди”, на трето място остават социалдемократите, които на предишните избори имаха мнозинство. Веднага след вота италианците ще получат 73 места, а след изтеглянето на британците ще получат още 3 мандата. 

Матео Салвини
Матео Салвини

Целта на лидера на Лигата и премиер на страната Матео Салвини е да обедини всички крайнодесни в една фракция и да преобърне ЕС с хастара навън. Проблем за консерваторите и социалдемократите е и една скандална поява – тази на експремиера Силвио Берлускони. Заради десетките обвинения срещу него за корупция, сексоргии, секс с малолетни много италианци ще протестират срещу появата му с глас за крайнодесните.

Унгария -

фейкнюз директно

от премиера

Това са четвъртите избори за Европарламент, в които Унгария участва. Страната може да разполага с 21 депутатски места. Кампанията се води от лошото момче на ЕС Виктор Орбан по начин, който скандализира дори Еврокомисията, тъй като твърденията му са чисти фейкнюз.

Виктор Орбан
Виктор Орбан
Например, че бежанците от мюсюлмански държави получават специални тайни “мигрантски визи” от посолствата на страните от ЕС, както и “мигрантски банкови карти”, с които “социалистическата Еврокомисия” ги прекарва по каналджийски пътища.

Тази комисия според него се стреми да подмени населението в Европа с мюсюлманско и да унищожи християнството. Всички тези теории могат да се прочетат в тезисите на крайнодесни екстремисти като Брентън Тарън и Андерс Брейвик, но да ги разпространява официално премиерът на европейска държава, досега не се бе случвало.

Румъния със

заплаха да ѝ

блокират гласа

Румънците ще получат 32 места в ЕП, но ще изберат 33-ма депутати, като последният ще заеме мястото си след изтеглянето на британците. Страната обаче има сериозни неприятности с ЕС. 

Премиерката Виорика Дънчила
Премиерката Виорика Дънчила

Еврокомисията я заплаши официално, че ще блокира гласа ѝ, ако не отмени спорната си съдебна реформа. Тя бе гласувана от парламента през април, но опозицията я оспори пред конституционния съд и засега не се прилага. Според ЕК тази реформа освобождава на практика властимащите от наказателно преследване, ако ги хванат в корупция. Под заплаха е и независимостта на съда.

Австрия разклати

кампанията

в целия ЕС

Какво се случва, когато крайнодесни популисти влязат във властта, се видя седмица преди вота в Австрия.

Хайнц-Кристиан Щрахе
Хайнц-Кристиан Щрахе
В германски издания излезе таен видеозапис с вицеканцлера и лидер на крайнодясната Партия на свободата, която управлява в коалиция с консерваторите. По-точно управляваше, защото след публикуването на видеозаписа Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка, а партията му изтегли министрите си от правителството.

На записа се вижда как той се опитва да убеди представяща се за племенница на руски олигарх сексапилна рускиня да купи най-големия вестник в страната и да му помогне да спечели изборите, а в замяна той ще ѝ осигури държавни поръчки. Заради скандала Партията на свободата се срина до 18% подкрепа и се очаква да разколебае избирателите и в други държави.

Германия -

сатирична

партия

Най-многолюдната страна в ЕС получава максималния брой места в ЕП според договора от Лисабон – 96. Според проучванията най-много проценти – 30, ще вземат християндемократите на Меркел, 19% - Зелената партия, 17% - социалдемократите, а крайнодесните от “Алтернатива за Германия” – 12 на сто.

Изненада се очаква да дойде от един неформален кандидат – Мартин Зонеборн от сатиричната формация “Партията” вече е член на Европарламента, като този път прогнозата е, че той ще вземе цели 4% от гласовете.

Мартин Зонеборн се е предрешил с униформа на Вермахта от Третия райх по време на панаира на книгата в Берлин.
Мартин Зонеборн се е предрешил с униформа на Вермахта от Третия райх по време на панаира на книгата в Берлин.
Сред основните цели в миналия му мандат бе да върне правилото за кривите краставици в ЕС, което позволяваше само определена степен на изкривяване, но то да се прилага не при зеленчуците, а при износа на оръжие. “Криви пушки за военните райони” е лозунгът му. Другата му идея е ЕС да се превърне в силно центристка организация с 27 сателитни страни и той да е председател.