Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тайно заснетият видеоклип, който накара крайнодесният вицеканцлер на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе да се оттегли миналата събота, е изпълнен с конфузни моменти. Признания за тайно финансиране на партията му от известни предприемачи, готовност за преговори с представители на руски олигарх и предложение за осигуряване на обществени поръчки в инфраструктурното строителство на Австрия, желание за гарантиране на медиен комфорт чрез придобиване на дял във влиятелен жълт вестник.

Щрахе е подведен от мнимата рускиня – русокосата Альона Макарова, уж племенница на бившия собственик на газовата компания "Итера", а днес президент на ГК "Арети" - милардера Игор Макаров. Вицеканцлерът трябваше не само да се оттегли от държавния пост 24 часа след публикуването на видеозаписа, но и да

освободи

лидерското място

в популистката Партия на свободата на Австрия.

Оставки от всички партийни постове подаде и другият участник в алкохолното парти с мнимата племенница на руски олигарх – Йохан Гуденус, известен с ксенофобските си изказвания и смятан от мнозина за наследник на поста на Щрахе. Скандалът подтикна канцлера Себастиан Курц, чийто партньор в правителството е Партията на свободата, да развали коалицията и да поиска предсрочни избори на фона на протестите на хиляди хора във Виена.

"Видеото показва намерение за злоупотреба с власт, с парите на данъкоплатците, с медиите...", каза Курц и допълни, че лично е оскърбен в кадрите. Австрийският президент Александър ван дер Белен нарече признанията в записа "срамни".

“Руски”

капан

Да се направи "руски" капан за проруски настроения Хайнц-Кристиан Щрахе, вероятно не е било много трудно. Крайнодясната популистка Партия на свободата поддържа активни контакти с Русия, ръководството й често се среща с руски политици. Заместникът на Щрахе Йохан Гуденус е наблюдател в референдума в окупирания Крим и гост на конгреса на крайнодесните в Русия.

Партийните лидери от Австрия многократно са се изказвали срещу санкциите на Запада срещу Русия, а Гуденус е защитавал и друг руски приоритет - сръбското малцинство в Босна. Партията на свободата от години традиционно печели симпатизантите си с лозунги срещу имигрантите, евтината работна ръка от Източна Европа и разширяването на Европейския съюз.

Още през 2005 г. на въпрос на "Дойче веле" за приемането на България и Румъния Щрахе казва: "Ние сме против, защото това разширяване ще има катастрофални последици за всички".

Днес западните служби имат съмнения и доказателства за "руската връзка" на редица крайнодесни формации в Европа, които на практика работят за геополитическите интереси на Русия и рушат отвътре ЕС.

Шестчасовият запис,

с който разполагат

германските издания "Шпигел" и "Зюддойче цайтунг", е направен през юли 2017 г. Място на действието е вила на остров Ибиса, наета срещу 1000 евро на вечер от крайнодесните политици.

Жена, представяща се за племенница на руския милиардер Макаров, но с латвийски паспорт, казва, че иска да инвестира четвърт милиард евро в Австрия и да се засели там с дъщеря си, а г-н Щрахе изследва начините, по които такава огромна инвестиция ще помогне на неговата Партия на свободата.

Къде се води разговорът и кой участва в него, четете в печатното издание на "168 часа".