Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Познавам един човек, който в началото на 90-те години изглеждаше повече от перспективен. Умен, интелигентен, от много добро семейство, с исторически корени. Завърши английската гимназия, а после и право в Софийския университет.

Но още тогава, в началото на 90-те, той започна яко да пуши марихуана. Не през уикенда. Не на партита, а всеки ден. По няколко джойнта, първият – преди обяд. Така, както беше суперперспективен, този човек не просто не направи кариера, той въобще никога не започна работа.

Марихуаната и наследствен апартамент в центъра на града, който имаше шанса да дава под наем, го заключиха в капан. Той се затвори, загуби елементарни социални навици. Днес, ако го заговориш на улицата, дори не те гледа в очите. Той се размекна тотално. Превърна се в зеленчук. Системната употреба на марихуана в тези дълги години изпържи мозъка му.

В този текст обаче нямам идея да обяснявам за вредата от канабиса. Той със сигурност може да бъде и полезен – в определени количества, за точно определени цели (въпреки че всеки месец излизат нови и нови противоречиви изследвания). Няма съмнение, че облекчава болките на неизлечимо болни. Също така не при всеки води до пристрастяване към още по-смъртоносните твърди наркотици.

Но едно е сигурно. При системна употреба марихуаната може да бъде изключително вредна, да отключи с активните си субстанции дори психически заболявания. А пафкането всеки ден на по няколко джойнта – без никакво съмнение, постепенно изпържва мозъка и контролът върху ситуацията, близките, живота ти се изплъзват безвъзвратно през издишания дълго задържан преди това в белите дробове дим.

Затова винаги посочвам дискретно на улицата човека с марихуаната на дъщеря ми, както съм й показвал и хероинови наркомани. Обяснявам й какво правят те в момента. Как ще премине денят им. Каква болка изпитват.

Защо почти нямат зеници на очите и не могат да работят като останалите хора. Как трябва да просят или да откраднат, за да се доберат до кафеникавото топче. Как после ще си го инжектират. Как живеят в болезнен унес и нищо освен мисълта за следващото топче не съществува. Как, ако не се заразят от СПИН или хепатит С, просто ще се стопят в скелети, покрити с кожа, ще опадат зъбите им, няма да остане здраво място по вените им и накрая ще издъхнат сами в някое мазе или таван с изненадваща доза от недостатъчно разреден от дилъра наркотик.

Какъв по-добър начин да обясниш на млад човек как въздействат наркотиците от това да покажеш крайния резултат? И понеже дъщеря ми е в 8-и клас и срещите с дрогата вече надничат иззад близкия ъгъл, прочетох с много приятна изненада, че в учебника им по философия има задача да допишат в кратък разказ ситуация, при която на момиче на тяхната възраст на парти й предлагат да си дръпне от джойнта на момчето, което тайно харесва.

С още по-голяма изненада научих, че в някакви фейсбук групи удивително тъпи родители предизвикват скандал заради учебника, като обясняват, че това, видите ли, бил начин марихуаната да се рекламира. Ужас! Направо от учебника!

Това са точно този тип родители, които, когато детето им (не дай Боже) посегне на живота си, обясняват, че е било убито (въпреки че има 100 доказателства за обратното), защото то било щастливо и не показвало по никакъв начин, че може да се самоубие. Родители, които не знаят, че детето им пуши всеки ден наргиле и цигари и най-вероятно вече е опитало поне веднъж марихуана.

Но пък са яростно против идеята в училището с останалите деца от класа и учителя по философия да обсъждат как трябва да реагират, когато за първи път им предложат дрога.

Наистина, адски тъпи родители. Защото тази нелепа съпротива показва, че те самите също не са водили подобен разговор с децата си – не само за ситуацията, в която им подават джойнт, а и цигара или мундщука на наргиле.

Може би неслучайно във фейсбук групите, в които се разрази скандалът срещу урока в учебника по философия, е пълно с фалшива информация от измислени сайтове. Някакви тролове с психични отклонения там ни плашат с несъществуващи джендъри и опасности за децата ни. Сигурно още по-неслучайно е, че с аналогична информация са пълни и още по-големи и свирепи руски фейсбук групи и сайтове.

Страшно е, наистина, да си дете на опасно тъпи родители.