Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стоян Проданов КАДЪР: БНТ
Стоян Проданов КАДЪР: БНТ

По 10 лева е превела една от големите застрахователни компании на трима наследници на две от жертвите при катастрофата край Своге миналото лято. Колко всъщност струва човешкият живот? Гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше Златина Стоянова от Асоциация за защита на застраховани и пострадали при ПТП.

Злополука на пътниците е задължителна застраховка, която трябва да бъде сключена от превозвача. Има малък набор от документи и процедурата е сравнително опростена в това всеки засегнат да потърси обезщетение, обясни Стоянова.

"Има фиксирана сума - 50 000 лв, която се изплаща в пълен размер при настъпила смърт . Застрахователно дружество "Бул Инс" отказа да плати обезщетение, тъй като няма според тях превозвачът е нарушил правилата. 6 месеца издирваха някакъв документ, който не знам как се нарича. Подадоха жалба към Комисията по финансов надзор да разгледа случая и тя се произнесе, че има нарушение и застрахователната компания трябва да преведе пълния размер на обезщетението", каза Златина Стоянова, Асоциация за защита на застраховани и пострадали при ПТП.

Стоянова е категорична, че нарушението от страна на превозвача не касае наредбите, които уреждат отношенията с пострадали или близки на загинали при ПТП. Ако превозвачът не е изпълнил някакви условия, това няма как да обезсили застраховката.

"За да е в сила, трябва да има редовно платена застрахователна премия и да е настъпило застрахователно събитие. Абсолютно проста процедура, не разбирам защо се случва това", каза Стоянова.

В разговора се включи и Стоян Проданов, изпълнителен директор на ЗД "Бул Инс", който изложи противоположна позиция по темата.

По думите му, компанията отказва да изплати застраховките, защото не е извършван обществен превоз от фирмата превозвач.

"Това, което ни беше представено, е недостатъчно за обществен превоз - няма пътен лист, няма договор, няма фактура. Смятаме за недостатъчно доказано, че това пътуване е с обществен характер", каза Проданов. 

Според Златина Стоянова обаче, пътен лист има, списъкът с пътуващите е надлежно издаден и те като възрастни хора, са си направили споделено пътуване.

Проданов е категоричен, че твърдението за липса на финансов ресурс от дружеството, е смехотворно и за последните 10 години компанията е платила сума в размер на милиард за обезщетения.

За първи път ми се случва да попадам в подобна ситуация, до момента не е имало никакви спорове за изплащане на застраховка за смърт при ПТП, коментира от своя страна Златина Стоянова.