Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дали целта на видеото е да се отреже достъпът на популистите до информациите на разузнаването, или е по-голяма: да се повлияе на европейските избори

Само седмица преди европейските избори и очакваната “крайнодясна революция”, с която популистки партии от всички страни членки да заемат рекорден брой места в Европарламента, Австрия е разтърсена от най-големия скандал в следвоенната си история.

Видеозапис удари тежко лидера на австрийската крайнодясна Партия на свободата и вицеканцлер Хайнц Кристиан Щрахе, както и един от най-доверените му хора – шефа на парламентарната фракция на партията Гуденус. На видеото двамата разговарят с жена, представяща се за племенница на руски олигарх, която иска да инвестира милиони в Австрия. Щрахе ѝ предлага да купи най-големия австрийски вестник (читателите му са 2 милиона), след което да го подкрепи в предстоящите избори, а в замяна той ще ѝ осигури държавни поръчки.

Видеото излезе в две германски издания – “Шпигел” и “Зюддойче цайтунг”. Журналистите съобщиха, че са получили записа едва миналата седмица и са го публикували, след като Щрахе и Гуденус са потвърдили, че срещата се е състояла и разговорът е автентичен. Подавайки оставка,

Щрахе обаче се

обяви за жертва

на политически

атентат

и подчерта, че не е направил нищо от казаното във видеото.

Партията на свободата се опитва да се спаси от скандала всячески, но по всичко личи, че ѝ предстоят трудни времена и достъпът ѝ до властта ще бъде елиминиран най-късно при предсрочните избори през септември, които записът предизвика.

Около самия видеозапис има много въпросителни. Не е ясно кой го е направил и предал на медиите, както и защо едва сега излиза на бял свят, след като разговорът е от 2017 г. Една от най-сериозните версии за това кой може да е организирал капана за Щрахе гласи, че той най-вероятно е дело на западно разузнаване. Не е тайна огромният проблем, който австрийските служби представляват за западните си колеги от влизането на националистите във властта през 2017г. Многократно чувствителни информации на западните разузнавания са попадали в руското разузнаване и това бе причина Австрия да бъде избягвана като партньор. Дали целта на видеото е да се отреже достъпът на популистите до информациите на разузнаването, или е още по-голяма: да се повлияят и европейските избори и

да се провали

влизането на

бял кон в

Европарламента

на всички националисти, които се състезават за място там?

Ако бъдем обективни, едва ли успехът ще е толкова мащабен. Провал на изборите може да се очаква за крайната десница в Австрия, а донякъде последствия може да понесе и “Алтернатива за Германия”. В Германия този скандал е най-обсъжданата новина точно преди изборите. Но крайнодесните в другите европейски членки не смятат, че това ги засяга, и техните избиратели едва ли ще променят позициите си заради корумпираните лидери на чужди партии.

Така че не бива да се надценява ударната вълна от видеозаписа.

Но и не бива да се подценява. Проблемите в Австрия няма да приключат с предсрочните избори, последствията за всички партии тепърва ще се видят. Във видеозаписа Щрахе се хвали, че го спонсорират на черно най-богатите хора в Австрия, като твърди, че това е обичайно и за останалите партии, най-вече коалиционните му партньори. Така че този скандал

ще промени

генерално

политическия

пейзаж в

Австрия

Какви ще са последствията извън алпийската република?

Себастиан Курц бе първият западен политик, който наруши табуто и вкара крайнодесните в управлението. При встъпване в длъжност консервативният политик заяви, че целта му е да управлява с коалиционните си партньори поне 10 г. А ето че издържа само година и половина. Популистите не успяха да се справят с управлението, показаха бързо истинските си намерения и липсата на морални бариери, когато става дума за пари. Това може да не е проблем за избирателите им в други дъжави, но останалите партии ще си помислят два пъти, преди да влизат в коалиция с хора, за които се смята, че се финансират с руски пари и по черни канали.

Не толкова заради морала, колкото заради опасението, че подобен скандал повлича след себе си всички, включително и онези, които са докарали тези хора на власт. Сега им остава да наблюдават какво ще се случи с политическата класа в Австрия.

За австрийския канцлер Себастиан Курц предстоят тежки времена. Щетите за имиджа му не може да бъдат избегнати, след като именно той протегна ръка на Щрахе и години наред избягваше всякакви предупреждения, че това може да му коства много.