Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Когато става дума за майсторска игра на клей в мъжкия тенис, веднага се сещаме за някои велики тенисисти, като Бьорн Борг, Гилермо Вияс и Иван Лендъл. Но най-великия и най-успешен от всички тях на тази настилка безспорно е Рафаел Надал. Матадора, както е известен испанеца е абсолютен хегемон, когато става дума за клей с неговите зашеметяващи 55 трофея от турнири на такава настилка. Цели 22 от тези трофей пък идват от само два турнира - този в Монте Карло и откритото първенство на Франция от големия шлем.

През изминалата година испанеца успя да грабне своята 11-та титла от Франция Оупън - https://www.bgdnes.bg/Article/6905759 по един изключително безапелационен начин, допълнително затвърждавайки позицията му на тотален доминант в тези турнири. За всеки е очевидно, че силата на 32-годишния Надал се крие именно в играта върху клей, като успехите му на други настилки са по-скромни. Той има общо 6 спечелени трофея от другите три турнири от големия шлем, като 3 са от Ю Ес Оупън, две от Уимбълдън и една от Аустрелиън Оупън.

И макар Рафа Надал вече да не е сред най-младите тенисисти, той продължава да е все така бърз, експлозивен и опасен на корта. Точно затова и голямата цел за него през 2019-та ще бъде да покори откритото първенство на Франция за пореден път, допълнително подобрявайки своя собствен рекорд. Пред него обаче със сигурност ще се появят препядствие, имайки предвид страхотната форма през този сезон на тенисисти, като Доминик Тием и Александър Зверев.

Това обаче няма как да стресне матадора, който винаги се е славел с несломим спортен дух. Съответно, ако погледнем конкретните тенис залагания за Франция Оупън 2019 - https://extra.bet365.com/news/bg/, ще видим очевидното превъзходство на Надал в предварителните коефициенти. Шанса на испанеца за 12-та титла от турнира е най-добър от всички и е оценен на 1.90, следван плътно от Новак Джокович с 2.75. По-назад са Доминик Тием с 11.00 и Александър Зверев с 13.00, докато Роджър Федерер е с пети най-добър коефициент от 26.00.

Ясно, е че именно Надал е големия фаворит в този турнир от големия шлем и през тази година, като той ще иска да утвърди позицията си на властелин на клея. Интересно е да се отбележи, че от активните тенисисти в момента, само трима са опитвали вкуса на успеха в откритото първенство на Франция, освен Рафаел Надал. Това са Роджър Федерер, Стан Вавринка и Новак Джокович, като всеки от тях има по-една титла от турнира и това са единствените тенисисти, които са прекъсвали серията от титли на Надал, който доминира този турнир вече близо 15 години.

Поне за момента обаче, настоящата година е далеч от перфектна за испанеца на червена настилка. Рафа Надал претърпя крах на тазгодишното издание на турнира в Монте Карло, където той гонеше 12-та титла. Макар и той да се справи безапелационно с нашия Григор Димитров на осминафиналите, матадора бе пометен от италианеца Фабио Фонини на полуфиналите - https://www.24chasa.bg/article/7408927. Тази изненадваща загуба на испанеца означава, че той ще трябва да почака до следващата година за евентуално нова титла в Монте Карло.

Без значение обаче, до началото на откритото първенство на Франция все още има предостатъчно време за да може Надал да се подготви адекватно. А изненадващото му отпадане от турнира в Монако този сезон може само да го мотивира още повече. Дали ще видим матадора с 12-та титла от Франция Оупън през 2019-та? Предстои да разберем, но със сигурност това е повече от вероятно.