Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

.Сингапурецът Дан Тан си имаше проблеми с властите, но в общи линии се измъкна леко от съдебното преследване.
.Сингапурецът Дан Тан си имаше проблеми с властите, но в общи линии се измъкна леко от съдебното преследване.

Водещ експерт обяви българското първенство за най-корумпираното в света, а наш бизнесмен се оказа дясна ръка на краля на “черното тото”

Храбрите момчета от юношеските отбори на "Локо" (Сф) и "Спортист" (Своге) се разтичват здраво и успяват да си вкарат общо 6 гола още преди да са изтекли 2/3 от мача. Въодушевените таланти продължават да налитат като орлета към двете врати и, подведен от младежкия си плам, защитник прави дузпа, която е реализирана за още по-драматичното 4:3.

Малко след това футболният празник е тотално помрачен от трима здравеняци, които се спускат към страничния съдия и започват да го млатят безжалостно. Треньор се опитва да спре нападателите, но и той отнася тежки удари. Заради баталните сцени главният съдия прекратява мача, а феновете на терена се питат едни други какво точно се е случило. На пръв поглед агресията е напълно необяснима. Но това е само на пръв поглед. Оказва се, че зад наказателната акция

стои деликатният въпрос за едни

30 000 евро.

В разгара на младежката футболна битка солидната сума пари е заложена при коефициент 10, че до края на двубоя резултатът ще остане 3:3. След вкарването на седмо попадение от дузпа заложилият трябва да вземе бързи мерки, за да спаси парите си. Това може да се случи единствено ако мачът не завърши - тогава се връщат залозите. Затова и собственикът на 30-те хиляди от европейската валута праща свои момчета да набият длъжностни лица и така да му спестят огромната загуба.

Това е само една от десетките и дори стотици любопитни случки по българските терени, заради които различни авторитетни и не чак толкова институции неизменно

ни нареждат

на първо място

сред страните, в които се вихри футболно "черно тото". Преди всичко трябва да се даде някакво сносно обяснение на този термин. У нас го използваме, когато се говори за уговарянето на точен резултат, картони, ъглови удари и какво ли още не във футболни мачове още преди да са започнали. По света "черно тото" са залаганията при хора и организации, които не са лицензирани и не плащат данъци като официалните букмейкъри. Обобщено погледнато, става дума за едно и също нещо - престъпни синдикати участват в подкупването на треньори, футболисти и съдии, за да участват в театър с предварително ясен изход. Всички замесени печелят добре. Губят фенове, феърплей и държавните бюджети, които обичат данъците от официален хазарт и футболни залози.

България е много напред, както вече стана дума. Страната ни е плодородна почва за избуяването на плевелите, които задушават честната игра. У нас заплатите на играчите са ниски, а юношите играят за без пари. Затова и лесно се намират участници във футболните процеси, които да бъдат вербувани за смешни пари.

"Българските отбори пътуват из цяла Европа само и само заради "черното тото". Искам това да е пределно ясно. Българското първенство е едно от най-корумпираните в света. Дори бих казал, че е най-корумпираното", избухва през 2014 г. Франческо Баранка, главен секретар на на "Федербет". Това е най-голямата в света организация на операторите на спортни залагания, ангажирана с борбата срещу "черното тото". Думите му са приети с интерес в България, но нямат конкретни последствия. През последните години периодично се чува за акции на прокуратурата срещу български футболисти, съдии и треньори, заподозрени в уреждането на мачове с цел финансово обогатяване.

Присъди няма.

"Черното тото" е ездна от основните причини за отлива на публика от стадионите.
"Черното тото" е ездна от основните причини за отлива на публика от стадионите.

На практика е почти невъзможно да бъде доказана подобна престъпна схема. Главните действащи лица отричат, а големите залози и странните резултати с по 5,6 или повече гола не могат да послужат за доказателства в съда. Всичко това помага на престъпния октопод да удебелява пипалата си с всяка изминала година и да генерира печалби за стотици милиони и дори милиарди евро.

Факт е, че за уговорени мачове се говори още по времето на комунизма. Тогава обаче резултатите се нареждат не за да се печелят хилядарки от нелегални букмейкърски къщи просто защото те още не съществуват. Единият отбор иска от другия да му легне, защото трите точки са жизненоважни в борбата за титлата или за оставането в елита. Пак е измама, но някак си звучи доста по-романтично. В миналия си брой ви разказахме как през 1985 г. великият Динко Дерменджиев дори се озовава в ареста заради опит да бъде уреден мач, въпреки че самият той няма вина.

По това време Чико е треньор на втородивизионния "Шумен", пред който се отваря реална възможност да влезе в елита. Основният конкурент е "Локо" (Пд), на който му предстои решаващ мач с "Казанлък". Преди мача на пловдивчани помощникът на Чико се свързва с капитана на "смърфовете" Едуард Ераносян

и му обещава куфарче с пари,

ако той и съотборниците му загубят важния мач и така дадат на "Шумен" път към "А" група. Ераносян разказва за предложението на треньора си Христо Бонев, който от своя страна се свързва с милицията.

Динко Дерменджиев, помощникът му и още двама футболни функционери попадат зад решетките. Разследването намира доказателства за съществуването на "черна каса" в шуменския клуб, от която се черпят пари за подкупи на играчи и треньори, когато това се налага. Случаят бързо се разплита, а Динко Дерменджиев е пуснат от ареста, когато се доказва, че няма отношение към случая.

Не идването на демокрацията, а интернет е в основата на разрастването на бизнеса с незаконни залагания.

"Разрастване" е твърде слаба дума за престъпния бизнес, който засяга и най-затънтените кътчета по нашата планета. Някога е трябвало да си попълниш фиш с прогнози за предварително избрани мачове и да го дадеш на лелката в тото пункта да ти го завери.

Сега е достатъчно

да кликнеш върху екрана на телефона

и да се включиш в залози на спортни събития в Европа, Азия, Америка, Африка, Австралия, че и в Гренландия, ако там върви някакво състезание. Глобализацията на съвременния свят още повече помага за рязкото увеличение на залозите за каквото се сетите по време на мача, а предприемчиви престъпници бързо се научават как да печелят, без да се отчитат на държавата.

Първите големи играчи са от азиатски произход и именно те научават колегите си от другите континенти как може да се уговори всяка една секунда от футболната среща, за да се печелят пари. Така се стига до какви ли не куриози. Като онзи мач от юношеското ни първенство, в който младоците от единия отбор са шокирани как връстниците им постоянно изкарват топката в корнер дори когато не са притеснявани от нищо. След това става ясно, че имало солиден залог за повече от 15 ъглови удари в мача, но момчетата решили да се презастраховат и ги направили 20, че и повече.

С каквото и да се занимава в момента Костадин Хаджииванов, навремето той беше спряган за един от лидерите на нелегалните залози
С каквото и да се занимава в момента Костадин Хаджииванов, навремето той беше спряган за един от лидерите на нелегалните залози

България може да се "гордее", че именно неин поданик е сочен като един от лидерите на световното "черно тото". Навремето Костадин Хаджииванов-Коце Маца се захваща с футбола, поемайки издръжката на петричкия "Беласица". След това една по една у нас пристигат информации от чужди полицейски служби, че

Коце Маца е едва

ли не дясната ръка

на легендарния сингапурски бизнесмен Тан Сеет Енг, известен по света и у нас като Дан Тан. Същият заедно със сънародника си Уилсън Радж Перумал са почитани в престъпния свят като кралете на "черното тото". Самият Дан Тан избира шестима човека по различни краища на света, които да се грижат за бизнес интересите му и на Хаджииванов се пада честта да отговаря за Източна Европа.

И в този случай слуховете са много повече от конкретните доказателства, а Костадин Хаджииванов живее нашироко някъде по света, без да се вълнува особено от неистовите усилия на спецслужби от различни държави да го заковат със солидно обвинение. В Европа тук-таме играчи от ранга на Дан Тан си имаха проблеми с правосъдието и един-двама престояха за година-две зад решетките. Но само толкова. Бизнесът процъфтява, а държавната машина се оказва неспособна да реагира.

Затова и новината от преди дни, че БФС ще изхвърли "Верея" от Първа лига дойде малко като гръм от ясно небе. Във футболната ни централа пристигат множество сигнали от УЕФА, според които старозагорският тим е участвал в манипулиране на мачове. Босовете на тима се зарекоха да обжалват това решение, а санкцията срещу един отбор едва ли ще навреди по някакъв начин на главните действащи лица в организацията на "черното тото".

Защото през последните години се говори за

уреждане на далеч по-значими двубои

в сравнение със селските дербита на наша територия. Говори се, че азиатците успяват да нагласят световни и европейски квалификации, както и някои мачове от топпървенствата на Европа.

Някои вероятно биха се запитали какво толкова ги вълнува, че бизнесмени с дръпнати очи на другия край на света трупат милиони от уговарянето на мачове. Отговорът е съвсем прост - "черното тото" задушава футбола, прекъсва корените му, обрича го на бавна смърт. Там, където започна уговорките, моментално пада качеството на играта и следва отлив на публика. Още по-пагубно влияние имат тези схеми върху психиката на прохождащите футболни таланти. Сега те печелят жълти стотинки, съгласявайки се да паднат или да бият с определен резултат, но не осъзнават, че с кариерата им е свършено.

Волята им за

победа е смачкана,

разрушени са интелектуални и емоционални лостове за самоусъвършенстване и изкачване към върха.

Разболява се и фенската психика. Неслучайно в наши дни всеки резултат от 2:2 нагоре моментално се превръща в тема на спорове истински или уреден е бил мачът. Слуховете и подозренията са също толкова жесток бич по интереса на публиката, колкото и хулиганските изцепки на стадиона. По-лошото е, че до този момент не се е намерила организация или държавна структура, която да измисли достатъчно ефективен отпор срещу разрастването на "черното тото". Бъдещето не изглежда никак розово.