Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Списание "Космос" влиза в Националния политехнически музей за Европейската нощ на музеите на 18 май.

От 18, 30 часа (в зала 2) екипът на възобновеното списание ще презентира пред истинските любители на иновациите и мистериите три топ теми от своите страници: 

- Новия невронен компютър, с който Елън Мъск обеща, че ще свърже мозъка с компютъра. Как това ще промени бъдещето и комуникациите ни? И доколко безопасно ще е имплантирането на чип и интерфейс. Това ще обясни Петя Минкова.

- Интуицията. Възможно ли е наистина хората подсъзнателно да се осведомяват за предстоящи катастрофи? Съществува ли наистина "шесто" чувство? Какви механизми за свръхестествена защита се случват в мозъка на човек? На тези въпроси ще отговори Краси Боев.

- Има ли тайна зад гениалността на Леонардо да Винчи? Възможно ли е уникалното 3D изображение в картините му да е било в резултат на кривогледство? И какво още издават скритите геометрични фигури в творбите на художника. Мистерията разбулва Сима Владимирова.

По време на Европейската нощ на музеите читателите, които са изпуснали шанса да се сдобият с минали броеве на списание "Космос", ще имат възможност да ги закупят с 33% намаление на цена от 3 лв.

На 18 май от 18 ч. в Националния политехнически музей започва специалната програма в чест на Международния ден на музеите, която ще стартира с представянето на временната изложба "40 години персонални компютри "Прaвец" разположена в експозиционното пространство.

По-зрелите посетители ще имат възможност да си припомнят как преди 30-40 години са работили с компютрите „Правец“. Ще могат и да пробват своите някогашни умения – отново и „на живо“. Децата и младежите ще научат как се е развивало производството на компютри у нас. Допълнително ще могат да „тестват“ старите компютърни игри, познати на техните родители и да си направят състезание с тях.

За почитателите на физиката от 19 ч. и 20,30 ч. в кабинета по физика (1 ет.) предлагаме демонстрации, в които законите на великите учени Нютон, Бернули и Фарадей ще се обясняват чрез разнообразни опити и участие на най-смелите в експериментите.

За тези, които обичат да предизвикват уменията на ръцете и въображението си - в ателието по текстилно печатане "Направих си сам" - разположено в Детския център (2 ет.) - от 19 ч. и 20,30 ч. предлагаме заедно с нас да се върнат векове назад и се запознаят със старите занаятчийски технологии. Чрез дървени матрици, участниците ще могат да си щамповат фигурки по избор върху текстилни торбички.

В програмата си не пропускаме и киноманите. От 18,30 ч. до 19,50 ч. в Киносалона те ще бъдат зарадвани с филмът "Човекът с камерата" (1928 г.), с Бъстър Кийтън. От 21:00 ч. до 22:30 ч. могат да видят и "Модерни времена" (1936 г.), на неповторимия Чарли Чаплин.

Очакваме Ви!