Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алексей Колбов (вляво) и Сергей Белоусов (вдясно) са заподозрени, че са получили подкуп в биткойни.
Алексей Колбов (вляво) и Сергей Белоусов (вдясно) са заподозрени, че са получили подкуп в биткойни.

Арестувани са офицери и следователи по особено важни дела, заподозрени в схеми за шантаж и получаване на подкупи в биткойни

В Москва тече безпрецедентна битка с корупцията в спецслужбите. През април бяха арестувани двама топслужители от Федералната служба за безопасност (ФСБ) заради подозрения в шантаж за един милион долара.

Задържаните са майор Сергей Белоусов, старши следовател по особено важни дела, и бившият му подчинен капитан Алексей Колбов. Те получили парите в биткойни, а преговорите за подкупа водили през приложението телеграм. Жертва е бившият генерален директор на издателство "Известия" при администрацията на президента на Русия – проф. Ераст Галумов, обект на наказателно дело, което следователите от ФСБ разследвали.

В края на април бе арестуван и изпратен от съда в следствен изолатор

полк. Кирил Черкалин, началник на втори отдел на управление “К”

на Службата за икономическа сигурност на ФСБ. Той е заподозрян, че е получил десетки милиони рубли подкупи. Арестувани са и двама бивши сътрудници на същото управление — полковниците от резерва Андрей Василев и Дмитрий Фролов.

Следствието смята, че те са присвоили имущество за половин милиард рубли. Април е черен месец в историята на основната руска специална служба, пише сайтът "Лента.ру" и задава въпроса: кой и защо обяви лов на офицери от ФСБ.

Скоро след задържането на бившия генерален директор на "Известия" проф. Ераст Галумов, политолог, икономист и писател, неизвестен започва да се обажда на близките му. Представял се като Миша.

Той иска 1 млн. рубли в криптовалута

Срещу това обещава условна присъда за Галумов. Ако не го направят, щели да имат големи неприятности. В същото време следователите се опитват да принудят бившия чиновник в Кремъл да се признае за виновен за мошеничество, пише "Лента.ру".

Адвокатът на Галумов - Владимир Семенцов, в миналото следовател по особено важни дела в Генералната прокуратура, се сеща, че става дума за схема. Когато информира за заплахата отдела във ФСБ, който разследва случая, следва ново обвинение. След месец в следствения изолатор "Лефортово" генералният директор на "Известия" признава, че е присвоил 43 млн. рубли от утилизацията на печатно съоръжение на издателството.

Следствената група по това дело се оглавява от майор Сергей Белоусов

до задържането му през април

Адвокат Владимир Семенцов решава да продължи битката. Синът на Галумов подава оплакване до вътрешната служба на ФСБ – УСБ, за изнудване на семейството и споделя подозрението, че в това вероятно са замесени следователи от централната администрация на ФСБ.

Започва операцията по разкриване на самоличността на т.нар. Миша, която продължава осем месеца. Изнудвачът е предприел всички мерки, за да не бъде хванат: води преговори и кореспонденция за парите само по WhatsApp и Telegram, като използва специална програма, която трие съобщенията 30 секунди след прочитането им и заличава следите на сървъра.

През есента на 2018 г. синът на Ераст Галумов - Александър, превежда три милиона рубли за изнудвача.

Парите постъпват в онлайн платежна система,

а след това са превърнати в криптовалута.

Този вид подкупи се ползват широко от чиновници и представители на спецслужбите. Подобни сделки може да се проследяват, но практически и юридически не може да се свържат с човека. Освен това криптовалутата не може да бъде конфискувана, защото излиза извън пределите на Русия, твърди "Лента.ру".

Месец преди ареста си обаче "Миша" допуска грешка в процеса на преговори, която позволява да бъде идентифициран. Сътрудниците на УСБ разбират, че това е 31-годишният следовател Колбов, а чрез него стигат и до колегата му Белоусов. И двамата са работят по наказателното дело срещу Ераст Галумов.

На 15 април оперативните работници от ФСБ и следовател от Следствения комитет на Русия (СКР) задържат Колбов. В апартамента и на вилата му е направен обиск, иззети са компютърът и телефонът му и са предадени да следствието като доказателства.

След задържането на Белоусов и Колбов във ФСБ избухва скандал

Под материалите по наказателното дело на Галумов стоят подписите на всички заместник-началници, което означава, че формално всички ръководители и всички следователи трябва да бъдат отстранени от работа и да преминат нов тест за надеждност.

"Не можем да се доверим на целия разследващ отдел на ФСБ. Оказва се, че или генералите са пренебрегнали случая, или подчинените им са ги измамили, или са били в играта.

Делото на Галумов, което предстои да влезе в съда, е под въпрос – то се опира върху доказателствата и документите, подготвени от изнудвачите и подписани от техните началници", казва източник на "Лента.ру".

Адвокатът Владимир Семенцов иска отвод на цялата следствена група по случая "Галумов". След интервю пред "Лента.ру" следовател от Военноследственото управление на СКР кара адвоката и сина на Галумов – Александър, да подпишат декларация за неразгласяване на следствена тайна. "Затвориха ни устата, повече не може да говорим нищо", казва Семенцов.

Уважаван експерт

По-малко от две седмици след арестите на Белоусов и Колбов друг офицер от ФСБ на Русия също е задържан. Високопоставеният полковник Кирил Черкалин, ръководител на отдел в спецслужбите, е заподозрян във вземането на подкупи в голям размер. Служители на вътрешната служба на ФСБ задържат и двама бивши негови колеги - полковниците от резерва Андрей Василев и Дмитри Фролов. Те са обвинени в измама в големи размери.

Полковник Черкалин, началник на втори отдел на управление "К" за борба с икономическите престъпления, е една от малкото публични фигури сред служителите по сигурността. Той е бил член на няколко комисии, участвал в междуведомствени комисии (за борбата с изпирането на пари, финансирането на тероризма и разпространението на оръжия за масово унищожение), комуникирал е с "Лубянка" и "Росфинмониторинг", а също така е давал отчети пред Федералното събрание.

Колегите

описват Черкалин като потомствен и многообещаващ

служител по сигурността: ползва се с доверие вътре във ФСБ и има подкрепата на представители на други служби. Черкалин очаквал поредно повишение. Той се издига в кариерата, като получава две звания предсрочно и от капитан става полковник за 5 г. Явно никой не се е притеснявал, че живее по-нашироко, отколкото му позволява заплатата.

Според "Лента.ру" Черкалин е участвал в дейността на престъпни групи, работещи във финансовата и кредитната сфера, както и в получаването на подкупи - той като ръководител на "банковия" отдел е спирал предварителните проверки. Също така е вземал решения за материалите, събрани от оперативните работници. Източник твърди пред изданието, че Черкалин често е действал в синхрон със следователите на ФСБ. Неговият случай и този на следователите Белоусов и Колбов, въпреки че са отделни, скоро може да бъдат обединени в едно наказателно дело.

Отделът на Черкалин работи много тясно със следователите от разследващото звено на ФСБ, включително с Колбов и Белоусов. Има и още един важен аспект. Аналитичните доклади по банковата дейност от името на ФСБ е изготвял именно отделът на Черкалин. Това означава, че е имал възможност да влияе върху формирането на държавната политика в областта на икономическите и киберпрестъпленията, отбелязва един от източниците на "Лента.ру".

Някои от провалените решения

може да са резултат на бездействие

от страна на Черкалин, както и обратно - няколко неясни и ненужни действия изглеждат странно на професионалистите, твърди изданието. Не е ясно какво е иззето от полковник Черкалин по време на претърсванията, но мнозина са убедени, че в дома и вилата му е имало не по-малко пари, отколкото при обиска на полковника от МВР Дмитри Захарченко, арестуван за корупция през 2016 г.

По време на претърсване в апартамента на старшия полицай бяха намерени пари в чужда валута на стойност 8,5 млрд. Според "Лента.ру" Захарченко и Черкалин са били в много добри професионални и дори – в неформални отношения.

Делото срещу Черкалин се води от следователи, участващи в разследването срещу служителката от Министерството на отбраната и член на Съвета на директорите на ОАО "Оборонсервис" Евгения Василиева.

До оставката си полк. Дмитрий Фролов оглавява “банковия” отдел

в управлението, а Черкалин е негов заместник, който по-късно заема мястото му. На 26 април Фролов е докаран в Басманния съд в Москва на среща за мярката му по задържане. Той отрича всички твърдения за измами в особено големи размери и не признава вината си.

Според версията на следователите през 2011 г., действайки като част от престъпна група, Фролов и Василев са убедили жертвата си да им предаде имущество за общо 490 милиона рубли срещу обещание да спрат наказателното преследване срещу него. Черкалин, Фролов и Василев са в ареста до 25 юни.