Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Евгени Цветков
СНИМКИ: Евгени Цветков

Трима роми от Куклен бяха докарани преди минути в пловдивския районен съд. За тях прокуратурата иска постоянен арест за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на двама полицаи.

Инцидентът е станал на Великден в Куклен след забележка на българи към роми за силна музика.

По-късно в съдебно заседание братята Васил и Румен Карагьозови и Исус Атанасов, заявиха че са били пребити от полицаи. Те твърдяха, че са нахлули в имота на съседите си Шаламанови, след като видели своята баба Надежда да пада в техния двор.

"Помислихме, че комшиите са я ударили, отидохме да видим какво става", обясниха братята Карагьозови. Техният служебен защитник Васил Иванов каза в залата, че ще подаде жалба до МВР министъра заради упражнено насилие върху арестуваните роми.

"Вързан човек е бил каран да пие вода от земята", посочи правистът.

Колегата му Светлана Исаева уточни, че въпросният задържан е бил 16-годишния ром Кънчо, който в последствие е освободен.

Съдът остави тримата роми за постоянно в ареста, като се мотивира, че са събрани достатъчно доказателства за повдигнатите им обвинения. Няма пречка, ако има доказателства в посока на упражняване на полицейско насилие спрямо арестуваните, те да водят отделно производство, посочи съдът. 

Ромите могат да обжалват определението на районния съд пред окръжния на 9 май. 

Очаквайте подробности.