Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Учените най-сетне започнаха да разкриват тайните на древния хищник, който властва в океаните над 450 млн. години

450 милиона години отнело на еволюцията да създаде от първите акулоподобни днешната голяма бяла акула. Нейните предци кръстосвали океаните на Земята още от палеозойската ера, превръщайки я в един от най-старите животински разреди на Земята. Безспорният господар на океаните от десетилетия вълнува науката с изключителните си умения да оцелява въпреки всички предизвикателства и промени на околната среда. Милиони други животински групи изчезват по време на глобални катаклизми и последвалите ги пет масови измирания. С какво този неуморен хищник е по-различен от другите?

През февруари част от въпросите на учените намериха своя отговор, след като бе разчетен напълно геномът на голямата бяла акула. Биолозите смятат, че именно в гените на това забележително животно се крият тайните на неговата издръжливост. Това, което е позволило на акулите да преминат през три геоложки ери, може днес да помогне на учените да намерят решение на генетично заложените проблеми на човека.

Големите бели акули са перфектният подводен хищник. Те имат дълъг живот (до 70 год.), нараняванията им зарастват забележително бързо, могат да се потапят до над 1000 м дълбочина и да плуват със скорост от над 55 км/ч. Еволюционният успех на вида го превръща в едно от най-перфектните творения на природата и в изумителна машина за убиване. Учените обичат да заимстват идеите си от най-великия творец и затова голям екип от университета „Нова“ във Флорида и Института за проучване на подводния живот се заел с анализа на гените на бялата акула.

Основната цел на изследването била да разгадаят кое в генома на акулите ги превръща в абсолютно непревземаеми крепости за раковите клетки. Друг важен въпрос пред учените бил поради каква причина телата на тези животни се регенерират и тежки физически наранявания заздравяват много по-бързо от други риби или от бозайниците.

Работата по разчитането на генетичния код на бялата акула е доста и е била възможна само благодарение на мощни компютри.

Геномът на акулите е 1,5 пъти по-голям от този на хората. Този на човека съдържа около 3,3 гигабайта информация, а този на страховитата риба е поне 5 гигабайта.

Какви тайни се надяват да разгадаят учените - четете в списание "Космос".