Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: pixabay
СНИМКА: pixabay

Германското национално радио сравнява управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) с мафиотска система, съобщава в. "Гъндул", цитиран от БТА.

Изданието посочва, че националното радио на Германия е излъчило документален материал, в който се разказва за управлението на социалдемократите в Румъния през последните няколко години. В материала се посочва, че лидерът на СДП има свой "кръг от доверени лица", който доминира все повече в партията. Германските журналисти също така говорят за "институционализираната корупция" в Румъния и твърдят, че "СДП е система, подобна на мафия". Лидерът на СДП Ливиу Драгня "дирижира политиката на страната и разпределя висшите длъжности", се посочва още в репортажа.

Румънският министър на комуникациите Александру Петреску реагира във Фейсбук, като заяви, че документалният материал, осъществен от германското национално радио, се базира на неверни информации и е представен в контекста на европейските избори. Той критикува "твърде меката реакция" на румънското външно министерство в подобни ситуации. Петреску отбелязва "напълно неестествената загриженост" на едно национално радио в Германия за "една легитимна партия в една страна членка на ЕС" и изтъква, че под управлението на СДП румънското председателство на Съвета на ЕС постига "реални успехи за всички европейски граждани". Министърът предлага в отговор румънското национално радио да направи документален репортаж във връзка с нарастването на екстремизма в Германия.

"Европейските лидери ще се срещнат в Сибиу на 9 май. Какви важни решения може да бъдат взети", пише в друг свой материал в. "Гъндул", като отбелязва, че това е най-чаканото събитие в периода на румънското председателство на Съвета на ЕС. В срещата ще участват лидерите на 27-те членки на ЕС, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. Вестникът посочва, че срещата на държавните и правителствени ръководители идва преди изборите за Европейски парламент на 26 май, а конфигурацията на бъдещия ЕП ще зависи и от процеса на излизане на Великобритания от ЕС. На срещата се очаква да бъде обсъден новият Стратегически дневен ред на ЕС за периода 2019-2024 г., както и теми като Брекзит, съблюдаването на правовата държава, сигурността на ЕС и други, пише всекидневникът.

Електронните издания публикуват днес видео, на което се вижда как торнадо преобръща автобус в югоизточния окръг Кълъраш. В. "Адевърул" отбелязва, че вчерашното торнадо е оставило 18 къщи без покриви, а осем души са приети в болница. Торнадото преобърна автобус с 39 пътници вчера било до село Дражна, окръг Кълъраш. При инцидента са пострадали 12 души, като мнозинството от тях са получили медицинска помощ на място, а четирима са транспортирани в болница с фрактури, но в стабилно състояние.