Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Капитанът на съветската подводница Щ-213 Денежко (в средата) съобщава, че в този ден е потопил кораб с по-голяма водоизместимост от “Струма”.
Капитанът на съветската подводница Щ-213 Денежко (в средата) съобщава, че в този ден е потопил кораб с по-голяма водоизместимост от “Струма”.

Капитанът на съветската подводница, потопила нашия кораб, загива месец по-късно, а Щ-213 е взривена от нацисткия преследвач “Ксантен”

Дали именно Щ-213 е потопила българския "Струма"? За руските историци това все още е спорен въпрос, вероятно защото е и крайно неприятен.

Къде е потънал българският "Титаник", също не е ясно.

"Районът е едно огромно корабно гробище - казва Панайотов. -

Да търсиш “Струма” там е като да откриеш игла в купа сено. Подводницата тогава не разполага с достатъчно точни средства за определянето на своето място, за да съобщи и точните координати на потопената неподвижна мишена. Тя най-често дава приблизителни, но дори и тях няма кой да ги провери.

Всъщност, тогава, през февруари 1942 г. точните координати са нямали особено значение. Трагедията със "Струма" бързо става известна по цял свят. Затова

в Москва много добре са знаели

кой кораб е потопила Щ-213. И решават да използват хитър пропаганден ход: Съобщават за гибелта на евреите-бежанци на борда на "Струма", като обвиняват за това германците. И поне за известно време това има ефект.

По ирония на съдбата, не друг, а германците, без да искат отмъщават за "Струма" и на подводницата Щ-213, и на нейния командир. Само месец след потопяването на българския кораб старши лейтенант Денежко е убит при бомбардировка на немската авиация срещу плаващата база "Нева" в пристанище Туапсе, а Щ-213 е потопена от германския преследвач на подводници "Ксантен" пред пристанище Констанца през октомври 1942 г.

Защо са стреляли по един 70-годишен грохнал кораб, натоварен с мъже, жени и деца, който при това стои на едно място?

Проф. Юрген Ровер твърди, че от шефа на историческия отдел на съветския флот кап. І ранг Ачкасов знае, че в този ден Щ-213 е потопила един кораб пред Босфора.

"Това недвусмислено е "Струма" - твърди Юрген Ровер пред Панайотов и аргументът му е, че в тази област съветски подводници са изстрелвали торпедата си по редица немски, румънски, италиански кораби, както и малки турски моторни ветроходи.

"Имали са заповед да стрелят по всичко, което се движи там", казва Панайотов.

В същото време не може да се изключи вариантът носещият се по течението "Струма" да се е натъкнал на някоя от многобройните плаващи мини в района.

В съветските военноморски хроники е отбелязано само, че подводницата Щ-213 с едно торпедо е потопила "вражески" кораб с водоизместимост 7 хил. тона. Вражески по това време означава германски кораб, а "Струма" тогава е с панамски флаг. Освен това в българския флот плавателен съд с подобна водоизместимост няма. Възможно ли е командирът на съветската подводница ст. лейтенант Дмитрий

Денежко да се е объркал

Във "Великата отечествена война под вода" е отбелязано лаконично, че на 2 февруари 1942 г. на 41 градуса и съответната ширина е открито само едно плавателно средство (7000 тона).

"В 10,45 ч. подводницата стреля от потопена позиция на разстояние от 6 кабелта с едно торпедо", пишат руските историци. Според тях след 1 минута се чува експлозия и екипажът на подводницата от перископа наблюдава потапянето.

"Може би е българският кораб "Струма" (257 brt), потънал в резултат на вътрешна експлозия в 9,00 часа на 24.2.1942 г. на север от Босфора - е отбелязано в докладната, публикувана в книгата. - На борда са били 768 еврейски бежанци, от тях са загинали 767 бежанци и 10-членният екипаж."

Защо руските историци трудно приемат тази версия, четете в хартиеното издание. 

Съветската подводница Щ-213 с едно торпедо покосява “Струма”.
Съветската подводница Щ-213 с едно торпедо покосява “Струма”.