Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Девет куршума са били извадени от тялото на убития Филип Найденов-Фатик при направената аутопсия.

Бизнесменът бе застрелян на кръстовището на столичните бул. "Гоце Делчев" и "България" във вторник по обяд. Двама маскирани убийци направиха на решето спрелия на червен светофар автомобил на Фатик, разказаха очевидци. Две от раните са били най-сериозни и смъртоносни, съобщиха осведомени. Единият от куршумите пронизал главата на жертвата, а друг влязъл в гърдите и е предизвикал кръвоизлив в белите дробове.

Фатик умрял

на място

При стрелбата бе ранен шофьорът на на бизнесмена - Румен Желязков-Жабата. Близки до разследването са категорични, че Жабока е уцелен от случайни куршуми и убийците не са желали смъртта му.

Състоянието на Желязков е стабилно, няма опасност за живота му, съобщи вчера шефът на Военномедицинска академия доц. Стоян Тонев, цитиран от БТА. Жабока е контактен. Той дори е бил разпитан, но в показанията му няма нищо, което да насочва към убийците, които Желязков дори не е успял да види.

Общо 36 гилзи са намерени при огледа на местопроизшествието. Според запознати наемниците са стреляли с две автоматични оръжия. Единият автомат със сигурност е "Калашников", най-вероятно и другият е същата марка. На мястото са намерени гилзи от два различни вида 7.62-милиметрови патрона. Назначени са експертизи за вида на оръжието и патроните.

Фатик е отивал на делова среща в хотел "Хилтън", когато са го засекли убийците. В поведението му не е имало нищо, което да подсказва, че е притеснен или че очаква неприятности.

Засега няма данни да е получавал заплахи. От година-две се движел без охрана, често управлявал автомобилите си сам. Решавал в последния момент коя кола ще кара. Имал един брониран автомобил, който рядко използвал. От известно време тази машина била на ремонт в Турция.

Вчера трупът на Фатик е бил освободен от моргата с прокурорско постановление.

Прокуратурата обаче

е забранила кремация

или погребение извън територията на страната. Най-вероятно Филип Найденов да бъде погребан днес в Бояна, където е гробът на баща му - стария Фатик.

Случаят се разследва от НСБОП и 3-ма следователи от столичното следствие. Магистрати заявиха, че по делото няма задържани. Следствието е назначило пожаро-техническа експертиза на колата на убийците. Фолксвагенът им бе намерен опожарен на сметището в Суходол часове след екзекуцията на Фатик.

Кокаин, амфетамини, оръжие, контрол върху контрабандните канали - това са най-често лансираните неща, около които се търсят причините за убийството на една от най-колоритните фигури в българския ъндърграунд.

Междувременно вчера от следствието съобщиха с факс до БТА, че не е предоставяна никаква информация на медиите за разследването на атентата срещу Иван Тодоров-Доктора от 18 април.

Реакцията е по повод публикация в столичен вестник, в която се дава подробно описание на съдържанието в чантата, открита във взривеният му мерцедес. "Има несъответствия между тиражираните в пресата данни и установеното по време на разследването", казаха още от следствието.