Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 26 април преди 29 г. излиза първият брой на в. "168 часа". Днес вестникът влиза в своята 30-а годишнина. По този повод предлагаме на нашите читатели пророческа дописка от ноември 1995 г., в която журналистката Пепа Витанова излиза с предположението, че Надежда Михайлова (сега Нейнски) може да стане външен министър, а Георги Първанов - премиер. Пророчеството за г-жа Нейнски се сбъдна, а днес тя е посланик на България в Турция. Що се отнася до бившия соцлидер, той не оглави свое правителство, но беше първият президент, изкарал два последователни мандата. 

Надежда Михайлова и Георги Първанов изглеждат твърде зрели и улегнали за годините си. С една дума от тях няма да чуете нито "ура", нито "ууу".

33-годишната лъвица и 38-годишният рак определено умеят да се държат на дистанция. Г-н Първанов казва, че по очите познавал на кого може да се довери. Г-жа Михайлова споделя, че животът я е научил да вярва преди всичко на себе си. В едно от интервютата си Първанов твърди, че не е темерут, напротив, бил свръхчувствителен, но е принуден да крие това, "защото един политик на ден се среща с много хора и ако допуска всекиго близо до себе си, бързо ще се изтощи". "не съм строг и затворен човек, както изглеждам по телевизията, докато чета декларация", уверява и пишещата стихове г-жа Михайлова, която в последно време полага огромни усулия да докаже, че електронните медии у нас манипулират в услуга на управляващата партия.

Надежда е майка на две дъщери, Георги - баща на двама синове. Тя обича да готви в събота и неделя, той вече две години сам прави ремонта на панелния си апартамент. И двамата нямат вид на авантюристи, които заради някакво съмнително удоволствие биха рискували уюта на семейната крепост. И двамата обичат спорта - Надето кара ски, Георги обича да играе футбол, волейбол и баскетбол.

Трудно е да се каже кой е по-амбициозен. На 20 години Надето става член на Съюза на преводачите, на около 30 години Първанов вече е кандидат на историческите науки и старши научен сътрудник в Института по история на БКП.

И двамата направиха доста бърза политическа кариера. Тя за нула време израсна до радикалдемократ, визитна картичка на СДС, говорител, депутат, за да се стигне дотам, че на последната синя конференция се нареди сред четиримата заместници на Костов.

"За мен избирането ми беше изненада. Няма да бъда искрена, ако кажа, че съм го очаквала. Приемам го по-скоро като оценка", сподели г-жа Михайлова.

Г-н Първанов също твърди, че случайно попаднал в Изпълнителното бюро на Висшия партиен съвет и случайно бил избран за един от четиримата заместници на Виденов. "Нека мине поне един депутатски мандат, пък тогаав може би ще имам някакви претенции за изпълнителната власт", призна в едно интервю г-н Първанов.

Г-жа Михайлова е споделяла, че мечтата й е външната политика. След падането на кабинета на Ф. Д. тя подаде молба за посланик във Финландия.

Ако Първанов е модерен ляв, Надето е модерна дясна. Тя е от малкото сини лидери, които никога не са давали изява на каквато и да ибло класово-партийна омраза. Той пък признава, че "синьото е хубав цвят и символизира чистотата".

И той, и тя твърдят, че нямат комунисти в рода си. "Не само родителите ми, но и в цялата ми фамилия никога не са били членове на БКП, БСП, БСДП и пр.", казва Първанов.

И той, и тя се проявяват като теоретици, мислители, които търпят еволюция. Преди година Първанов заяви, че "няма основа за идеен конфликт в БСП", след първия тур на местните избори вече говори за "недобър синхрон между "Позитано" 20 и столичното ръководство на партията". Пред очарованите евродепутати преди година Надето чете доклад по проблемите на биоетиката, днес вече анализира електронните медии.

И той, и тя сякаш малко са подценявани от преките си началници. Без да искаме да плашим някого обаче, трябва да отбележим, че и Надето, и Георги един ден като нищо могат да станат я външен министър, я премиер.