Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румяна Арнаудова Снимка: Архив
Румяна Арнаудова Снимка: Архив

746 къщи за гости, простроени с 202 милиона лева евросредства, и близо 100 моторни превозни средства, високопроходими джипове, АТВ-та и яхти, купени да се разхождат с тях туристи, ще бъдат проверени от прокуратурата, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Цацарова е разпоредил проверката днес.

Съмненията на прокуратурата са, че в тези къщи за гости не се извършват туристическа дейност. След изтичане на задължителния 5-годишен срок, в който те трябва да приемат туристи, собствениците им ги ползвали за лични нужди.

Освен това прокурорите смятат, че част от къщите на гости са построени в забранени територии - тоест в територии с развит туризъм като Черноморието например.

Арнаудова даде за пример Ахелой. В самото селище не можело да се финансират с евросредства изграждането на къщи за гости, тъй като то е туристическа дистинация и има развит туризъм. Около него обаче можело, независимо, че било възможно и да е по-близо до морето, обясни говорителят на главния прокурор.

Всички ние имаме подозрение, че някой може да е пречил или да е мотивирал друг, за да получи финансиране, каза Арнаудова. Затова тя призова хората, които искат да споделят информация, да свидетелстват.

Прокуратурата има и съмнения, че част от моторните превозни средства не са били използвани по предназначение - за разходка на туристи.

Целта на АТВ-тата била да се извършват разходки в планината, на катамараните и яхтите - екскурзии по Дунав. Но тепърва ще се изяснява дали въобще такива са правени.

Арнаудова съобщи и подробности за проверката, която се извършва по отношение на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев.

Оказало се, че на 17 април някой е минал през община Сандански и е оставил ключ в къщата за гости, която се свързва с Манолев и я помолил да не се разбива вратата.

Арнаудова уточни още, че не получават голямо съдействие от община Сандански. Кметът единствено им отворил вратата след 17:30 часа, за да им предаде документи, но останалите служители казвали, че не знаят нищо по случая.