Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няколко удара срещу ало мафията прави МВР през годините. Въпреки трудности по откриването на престъпните босове, някои от тях вече са зад решетките. Така например беше задържан Димитър Димитров, по-известен като Стържито. Той е обвинен за четири афери, извършени в област Стара Загора от 17 декември миналата година до 28 февруари. Разследващи тогава успяха да разбият бандата на Димитър и да разберат каква точно е йерархията в нея.

Оказа се, че на жертвите звънели синът му и още двама мъже. За да бъде по-трудно проследяването им, те се обаждали от Румъния всеки път с различни симкарти. Полицията успя да хване Стържито в Русе точно в момент, в който той е на среща с две от мулетата си и прибира изкараната плячка от тях.

През 2016 г. МВР направи и друг голям удар. При мащабна акция на полицейските дирекции от Пловдив, София и Плевен беше хванат считаният за мозък на телефонните измами в големите градове Димитър Серафимов-Келеша и братовчед му Серафим Серафимов. До разбиване на тази банда се стигна благодарение на едно от мулетата, вземащи парите, което реши да издаде групата.

Преди да бъдат заловени кланът "Серафимови" печелят десетки хиляди левове на седмица. През същата година в Пловдив са разбити

десетки групи

от мошеници,

занимаващи се с подобен тип престъпна дейност. Основните методи, които престъпниците използват от години, си остават объркването, паниката и сплашването. Към тях те преминават, когато видят, че жертвата не се поддава на лъжата, че я търсят, за да помогне с пари на близък, който е пострадал в катастрофа.

Въпреки десетките призиви на полицията да не вярват на телефонните измамници и да не се хващат на лъжите им, все още има хора, които дават на мошениците големи суми пари. Най-често използваната схема си остава позвъняване от мним полицай, който предупреждава жената, че тя ще бъде следващата мишена на измамниците, но е добре да им даде парите, за да направят клопка. Когато обаче набелязаната жертва не се хване на това и откаже да даде парите, престъпниците започват да заплашват, че тя или нейни близки ще пострадат много лошо.

Преди година възрастна русенка беше излъгана точно по този начин. "Инспектор" от полицията й съобщи, че номерът на дебитната й карта е намерен в лидер на престъпна група, която ще посети дома й. Мнимият служител помоли жената да остави пари и златни накити в края на улицата, а тя изпълняваше стриктно нарежданията му.

От 2017 г. вече

има и нов сценарий,

който мошениците използват. Те обещават на жертвите си, че журналистически екип ще бъде изпратен до тях да ги интервюира, за да покажат в новините как са помогнали на полицията в задържането на хитреците.