Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сестра му: Брат ми няма следи от наркотици в кръвта. Пребит е и знам от кого. Не ми дават да видя нито един документ от разследването и правя свое

Прокуратурата: Нямаме данни за подобни наранявания, чакаме физикохимичен анализ

Явор Захариев не е починал вследствие на наранявания от побой, както твърди сестра му Рая Крумова, а от сериозни хронични заболявания. Те са предизвикани от злоупотреба с хероин и алкохол в продължение на години. Това съобщиха пред "168 часа" източници, запознати с резултата от аутопсията и с последните факти по разследването.

"В никакъв случай не става дума за побой - посочи източникът ни. - Този човек е бил много зле здравословно.

От години е имал сериозни заболявания,

най-вероятно причинени от употребата на определени субстанции, в това число и алкохол. Имаше наранявания, но смъртта му не е настъпила в резултат от тях, а от общото хронично състояние, в което се е намирал дълги години. На близките им се иска нещата да стоят по друг начин, но данните от патолога са категорични."

Въпреки това семейството и близките на вокалиста на Gravity Co. продължават да се придържат към своята хипотеза.

"Не разбирам как човек може да приеме, че от едно падане, волно или неволно, може да ти се случат толкова много и тежки физически рани - споделя пред "168 часа" музикантът и приятел на Явор Иво Пешев. - Ясно е, че някой му е помогнал. Интелигентният човек веднага разбира кое е истина, дори не става въпрос за пристрастност."

От Софийската районна прокуратура обаче споделиха пред "168 часа", че

нямат индикации за подобни наранявания

"На този етап данните от аутопсията не показват Явор Захариев да е имал рани, които не могат да бъдат причинени от случайно падане - допълва говорителят Невена Зартова. - Такова нещо не е установено. За да бъдем 100% точни, трябва да изчакаме съдебномедицинската експертиза, крайният доклад от аутопсията. За целта трябва да стане готов физикохимичният анализ, който ще посочи истинската причина за смъртта. За заболяванията нямам информация, но този анализ ще покаже и това."

Въпреки всички известни до момента факти роднините на починалия вокалист

отричат тези доказателства

и смятат, че това е начин случаят да се потули, а убиецът на Явор да остане на свобода.

"Очевидно за господата от прокуратурата и МВР е най-лесно и удобно да "заметат" случая - посочва приятелят на Явор Михаил Цветков. - Не съм очаквал нищо друго.

Ние знаем каква е истината,

истината с главно И и главно А.

Тя няма как да бъде подменена."

Всъщност при такива случаи психолозите са категорични, че близките винаги търсят друго обяснение и никога не признават истинските обстоятелства, довели до фаталния край.

Още докато лекарите се бореха за живота на Явор в "Пирогов", сестра му Рая намекна, че той е жестоко пребит.

Вокалистът беше намерен в безпомощно състояние и със счупен нос на 3 април.

Специалистите не успяха да го спасят

и два дни по-късно той почина, а основната причина за смъртта му тогава не беше съобщена.

Заради твърденията на семейството Районната софийска прокуратура образува досъдебно производство и започна разследване. Работеше се по две хипотези - пребит или починал от употребата на наркотици, но първата бързо отпадна.

"Когато е получен сигнал за инцидента с господина, първоначално се работеше по версия, че може да е бил пребит - посочи главният секретар на МВР Ивайло Иванов. - Отивайки на място обаче,

вратата беше заключена отвътре

Телефонът му беше вътре, не е имало връзка с него от няколко дни. Тогава не получихме данни, че може върху него да е упражено насилие."

Интересното тук е, че съседите на младия музикант са чували странни шумове и викове за помощ от апартамента му, но не са се притекли на помощ.

"Изпитвам отвращание като прочитам това - сподели писателят Росен Карамфилов. - Един гений си отиде, защото никой не му помогна. Защото сред тая паплач българска, на десет говеда се среща един човек. После искате да съм позитивен. Ето ви нещо позитивно - народът ни е безвъзвратно погубен. Мишата душица е заменила храбростта. Сган сме, поробена от собствения си егоизъм."

Цялата тази информация беше приета остро от близките на Явор Захариев, а в деня на погребението му, 14 април, сестра му Рая Крумова сподели, че се е сдобила с експертиза, която доказва, че

в тялото на брат й не е имало следи от наркотици,

а причината за смъртта му е жесток побой.

"Искам да се обърна към тези, които побързаха да го нарекат "наркоман" или да подчертаят с големи черни букви, че той е загубил борбата си с наркотиците - посочва Рая Крумова. - Това не е поредната наркоманска история, която от първия момент ни нагнездихте насила в главите, без дори да знаете какво точно се е случило "по непотвърдени данни".

По изключително потвърдени данни Явор не е имал наркотици в тялото си. Абсолютно никакви. Той е бил бит... пребит от бой и тялото му, което беше също толкова чупливо, както и душата му не издържа. Това е истината за Явор и за неговата смърт. И няма друга такава, колкото и да се опитвате да я търсите?"

Тя допълни, че

основната причина за смъртта му е "много по-болезнена"

"Тези, които с огромна лекота му сложиха този безплатен етикет, не се замислиха, че това може да причини още повече болка на хората, които го обичат - допълни Рая Крумова. - Точно към тези хора искаме да се обърнем... Към всички тях и към всеки един поотделно да ги попитаме: Ще бъде ли възможно да си върнете думите назад?

Ще ли е възможно да предъвчете тази гадост и този бълвоч, които изплюхте? Ще ли е възможно да го сдъвчете добре и да го преглътнете, без да се задавите?

Явор е някъде там, в пространството, в своята гравитация и със сигурност обикаля, свирка си и се смее. Сигурни сме, че е щастлив, защото избяга от един превърнал се вече в тъмночерен свят. Свят, пълен с пошлост, недобросъвестни намерения и болка."

Съобщеното от нея разпали гнева на голяма част от приятелите на Явор, които искат наказание за убиеца:

"Кой изрод е причинил това на Явор?

Как е възможно... Искаме наказание и справедливост. Явор и музиката му винаги ще са в сърцата ни", казват приятелите му.

Твърденията на сестра му обаче още на следващия ден бяха оборени от прокуратурата.

Данни от аутопсията са показали, че причината за смъртта му е системната употреба на хероин.

Стана ясно, че от известно време

Явор е инжектирал от опиата в краката си,

защото кръвоносните съдове на ръцете му се калцирали от наркотика.

В отговор на тази информация Рая Крумова сподели, че знае каква е истината и тя е различна от тази на прокуратурата.

Пред "168 часа", допълни, че заедно със сестра си Ива правят собствено разследване и че нещата не стоят така, както изглеждат.

"На този етап не ми се дава достъп до нито един документ от разследването

и чак когато то приключи, нещата ще станат по-ясни - категорична е тя.

- Аз знам кой стои зад това и знам, че той сам ще страда цял живот. Колкото и велик да е, колкото и недосегаем да е сега, един ден ще разбере болката, която изпитвам."

Четете още:

7 знакови случки с Явор от Gravity Co. Раздавал се щедро и винаги подарявал по нещо на приятелите си без повод

Кой уби Явор Захариев? Помните ли, че едни разследващи нарочно не откриха убийците на сестрите Белнейски

Явор заедно със сестра си Рая Крумова.
Явор заедно със сестра си Рая Крумова.