Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над 4 млн. лв. прибират телефонните измамници в България всяка година. Бизнесът се контролира от 100 човека, което прави по 400 хил. годишно за всеки, показа проверка на "168 часа".

"Става въпрос за около 100-200 човека, които участват в този мравуняк, основно в Северна България. Намират се най-вече в Левски, Плевен, Горна Оряховица", коментира експертът по сигурност Тихомир Безлов.

За родните престъпници в тази схема почти няма рискове, тъй като задържаните най-често се разминават с условни присъди. Изглежда, че този вид дейност е и най-доходоносен, защото възрастни хора успяват да дадат на ало мафията суми, които надхвърлят 100 хил. лв.

Въпреки големия брой телефонни измами, на които жертви стават дори и деца,

успеваемостта на полицията

е повече от скромна. Статистика на МВР за 2018 г. показва, че от регистрираните над 600 телефонни измами са разкрити приблизително 80-90 от тях. През 2017 г. регистрираните са повече - 764.

Едва ли може да се говори за някакво подобрение, тъй като над 50 на сто от жертвите въобще не подават оплакване и вероятният брой на престъпленията е много по-голям.

Оказва се, че 2017 е годината, в която телефонните измамници са прибрали рекордните 5 млн. лв., като от тази огромна сума 300 хил. лв. са свили само изнудвачите от русенската област. Тогава най-много измами има в София - 120. На второ място е Пловдив, а на трето - Варна. При един от ударите в морската столица дори успяват да приберат 100 хил. лв. от пенсионер.

По данни на прокуратурата най-често жертвите на ало мафията са на възраст между 70 и 80 години, като

жените са

лъгани три пъти повече

от мъжете.

Почти всяка година МВР провежда акции срещу телефонните измамници в различни градове. Приблизително по десет човека са задържани за подобен тип престъпление, но от тях почти всички получават условни присъди.

Ефективните в повечето случаи са между 2 и 3 години зад решетките. Според специалисти проблемът е, че бандите, които имат тартор, "телефонни въртячи", мулета и шофьори, за българското законодателство все още не се водят организирана престъпна група.

Като една от основните трудности за разкриването на измамниците полицията посочва

сим картите

на мошениците

Тъй като те не са тяхна собственост, е трудно да се стигне до самия измамник.

В голяма част от случаите и самите съдилища масово отказват да разрешат справки кой е собственик на определен телефонен номер, от който е произведено обаждането.

Друга слабост, която самите полицаи отчитат, е липсата на камери в градовете, в които статистиката показва, че има най-голям брой жертви на схемата. Проблем за МВР е, че не могат да стигнат до истинските тартори. Доказателства срещу тях почти няма, тъй като позвъняването и прибирането на парите най-често се извършва от подизпълнители. Въпреки всички тези препятствия на 18 април в Горна Оряховица МВР направи един от големите си удари срещу ало мафията.

Разследващите разбиха бандата на Борислав Димитров-Бобето, която действаше както на територията на България, така и на Румъния. Именно в нашата съседка беше задържан тарторът на групата. 

Колко е изкарал Бобето и компания за една година от престъпната дейност, четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Как хванаха мозъците на измамата Стържито и Келеша

Британските "ало" роми прибират по 755 милиона лири годишно