Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Канадските Скалисти планини взеха жертва трима от най-големите в катеренето. Давид Лама, Хансйорг Ауер и Джес Роскели загинаха, след като бяха затрупани от лавина на 16 април.

Телата на тримата професионалисти бяха открити на 21 април в Националния парк "Банф" в Канада.

Сигнал за изчезването на алпинистите е пристигнал вечерта на 16 април. На следващия ден е започнало търсене с хеликоптер, което, за съжаление, е завършило с неуспех. Спасителите са

открили следи от паднала лавина

и част от катерачен инвентар, но не и тримата мъже.

Според планинските служби алпинистите са се опитали да повторят маршрута M16 на връх Хаус Пийк (Howse Peak). Той е с височина 3295 метра и се намира в канадската провинция Алберта, в Националния парк "Банф".

Върхът, към който са поели катерачите, е описван от управата на парка като "отдалечена и изключително трудна цел, със смесени скални и ледени маршрути, изискващи напреднали алпинистки и катерачески умения". Избраният от тримата маршрут рядко се използвал, споделя специалистът по безопасност Стив Холеци по време на пресконференция. По думите на Холеци, който е сред спасителите, прелетели с хеликоптер над местността, лавината е била достатъчно силна, за да унищожи цяла сграда.

28-годишният Давид Лама, 35-годишният Хансйорг Ауер и 36-годишният Джес Роскели са искали да се изкачат от източната страна до връх Хаус Пийк, но този маршрут почти не се използва.

Давид Лама и Хансйорг Ауер са австрийци от Тирол. И двамата са катерачи от световна класа.

Давид Лама
Давид Лама
Хансйорг Ауер
Хансйорг Ауер

Родителите на Давид Лама се сбогуваха с него в профила му в инстаграм.

"Давид живееше за планината. Страстта му към катеренето и планинарството сплоти нашето семейство. Той винаги е следвал и е изживявал мечтите си. Това, което се случи с него, ще приемем като част от неговия път", пишат близките на катерача.

Те благодарят за подкрепата и хубавите думи, които са получили през последните дни. И казват, че искат да запазят в спомените си радостта, борбеността и възгледите на Лама за любимата му планина.

"В мислите си оставаме със семействата на Хансйорг и Джес", казват още родителите на Давид.

Лама е роден през 1990 г. Баща му е планински водач от Непал, от когото момчето наследява любовта към планините.

Талантът му в катеренето се забелязва още на 5-годишна възраст. Участвал в лагер по този спорт и още на първата седмица треньорът му извиква родителите му и им казва, че момчето има необикновена дарба за катерене.

След това Давид Лама става част от състезателния екип, трениран от Рейнхолд Шерер. Той става най-младият човек, който се състезава за световната купа на петнадесет години, и спечели и първенството, и световното първенство по боулдинг в първия си сезон. През 2011 г. той се оттегля от състезателното катерене и се фокусира върху алпинизма. Давид Лама постигна най-големия си успех миналата година. На 25 октомври той стана първият алпинист в света, изкачил хималайския шестхилядник Лунаг Ри напълно сам.

Своето соло изпълнение направи и другият загинал алпинист Хансйорг Ауер 4 месеца преди Давид Лама.

Той изкачи Западния Лупгхар Сар

в планината Каракорум. Маршрутът, по когото Ауер достигна до 7181-метровия връх, е западната му стена. Преди да се случи постижението на австриеца, тя беше един от туровете, по който никой не беше минавал.

Джес Роскели пък е син на известния американски катерач Джон Роскели. През 2013 г. двамата изкачват заедно Еверест. Тогава Джес е на 20 г. и е определен за най-младия катерач, покорил най-високия връх на Земята.

Джес Роскели
Джес Роскели

"Планините ми помагат да се ориентирам, което е най-важното за мен. Те балансират хаоса, който определя живота ми", казва приживе Джес Роскели.

Четете още:

Ограничават изкачването от северната страна на Еверест. Ще почистват телата на загиналите алпинисти

След 30 години: Откриха телата на двама изчезнали алпинисти