Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За абсолютно нищо не съжалявам на този свят. Другите ме гледаха, а аз си поживях", отсече някъде около 50-ия си рожден ден Пол Гаскойн. По това време всички го чакаха да се пренесе на онова място, от което никой не се е върнал. Алкохолът този път ще го довърши - тръбяха английските таблоиди за футболната легенда.

Газа не само оцеля, но и не се отказа от лудия си начин на живот. Той пиеше, друсаше се, купонясваше, изтрезняваше и после пак се хващаше за чашката.

От твърде дълго играеше тази игра и явно природата реши, че е безсилна да направи с него това, което е вършила с милиони други пияници по целия свят. Наскоро самият Гаскойн публикува снимки, на които изглежда заякнал и в цветущо здраве, а в коментарите под фотосите се кълнеше, че е загърбил пиячката и запълва дните си с голф и риболов.

Вярно ли е? Кой може да каже.

Газа цял живот обещаваше едно,

а вършеше друго

Беше наистина гениален футболист, но сякаш още повече успя в пиянските изцепки. Феновете може и да са забравили страхотните финтове на набития и дори леко тантурест гений, но със сигурност помнят големите му изцепки извън терена. Кой ако не Пол Гаскойн ще се появи чисто гол на обществено място, за да приеме овациите на публиката?

Кой друг ще вбеси врага с някакъв

неприличен жест

или провокация,

за която след това да получи солени наказания? Гаскойн никога не се е страхувал от звучните скандали и последствията от тях. Та нали е закърмен с тях.

Пол израства в пълна бедност, а съдбата му праща и друг вид изпитания. В детството си той губи близък приятел, загинал под гумите на камион.

Трагичната гибел на момчето се отразява тежко върху психиката на бъдещата футболна звезда.

"Хлапето беше братче на моя най-добър приятел. Майка му го пусна с нас, но ни предупреди да го гледаме. Блъсна го камионът за сладолед и издъхна в ръцете ми. Докато съм жив, ще помня как трепереха устните му. Бях сигурен, че единствено аз съм виновен за този ужас. Не спях добре, биех се в училище. По-късно опитах алкохола и хазарта. Харесаха ми! Пратиха ме на някакъв психолог, но баща ми спря лечението.

Не вярваше, че шарлатаните, както сам ги наричаше, ще помогнат на неговия син. Сам трябваше да се боря и

не всяка битка

успях да спечеля",

разказва в типично безцеремонния си стил Пол Гаскойн, когато вече е пораснал и може да се обърне без болка назад към миналото.

Футболът е терапията, която го спасява от пълното затъване в гъстата каша на живота. Започва в школата на "Нюкасъл" и след пет години непрекъснато развитие на футболните си качества е продаден на "Тотнъм" за рекордните по онова време 2,2 млн. паунда. След още три години блестящи финтове и шумни препирни с противниците си Гаскойн е поканен да играе в италианското първенство.

Босовете на "Лацио" са готови за нов трансферен рекорд, а Газа за ново приключение. В Калчото той идва със статута на звезда от международен калибър, но

огромната слава

се оказва нож

с две остриета

На Ботуша го посрещат като Бог и го изпращат като последния неудачник.

Скандалите започват още преди осъществяването на трансфера в римския гранд. Президентът на "орлите" Серджо Краньоти е впечатлен от изявите на Газа на световното първенство в Италия и е готов да изсипе една торба с пари, за да го има в състава си.

Двата отбора вече водят усилени преговори, когато магическият халф къса кръстни връзки по време финал за ФА Къп през 1991 г. Сделката се отлага, а Гаскойн започва трудното си възстановяване по типично руски начин - започва да се налива до козирката.

Покрай пиянските изцепки на бял свят излизат и сериозните му проблеми с бъдещата му съпруга Шерил. Играчът я бие всеки път, когато е прекалил с чашките, и това започва да се случва едва ли не всяка седмица. Въпреки проблемите в личния живот,

Гаскойн успява да

се върне на терена

и с играта си убеждава италианците, че може да им свърши работа. Само дето вместо за 8,5 го купуват за 5,5 млн. паунда.

Хиляди се тълпят на летището, за да видят на живо английския техничар и скандалджия. Над 30 хил. тифози на "Лацио" пък пълнят стадиона за контролния мач, по време на който е представен Гаскойн. Той е в лошо физическо състояние, но всички искат час по-скоро да го видят в игра. Притиснат от началника си, от феновете и от истеричните медии, Дино Дзоф пуска новата си звезда в мача срещу "Дженоа". Веднага си проличава, че отявленият любител на алкохола въобще не е готов за зверските натоварвания в мачовете от Калчото. Благодарение на огромния си талант обаче Газа се представя на ниво при дебюта си, а и в следващите двубои. Тифозите са готови да го обикнат, а

папараците се заклеват да го следват на всяка крачка

Гаскойн неусетно се е превърнал в един от най-известните хора в Италия. Камери и микрофони го преследват на всяка крачка, уж случайни жестове и изпуснати думи се превръщат в повод за избухването на яростни дебати в печатните и електронните медии. Да не говорим за по-зрелищните провокации. Преди едно дерби с "Ювентус" Газа се оригва мощно в микрофона на нахален репортер. Англичанинът е бесен, че са го оставили извън групата за мача заради лошо физическо състояние и предварително заявява, че няма да говори с медиите. И все пак се намира нахалник, който да го преследва по пътя, заради което е "възнаграден" с една от зрелищните изцепки на футболната звезда.

Случката се радва на невиждан отзвук сред спортните журналисти. Самият Гаскойн след това ще си признае, че е бил изключително учуден от невижданата истерия по повод на неприличната постъпка. Натискът върху Гаскойн е огромен и той търси подкрепа при изключително неподходящ приятел. Пиянските му запои стават все по-чести и по-продължителни. Стига се до момента, в който Гаскойн не може да играе добре, ако преди това не се е подкрепил с едно-две питиета.

"Преди един мач изпих няколко шишета вино и взех какви ли не хапчета. Събуждам се на сутринта и не знам на кой свят съм. Малко след девет

ударих шест брендита

и моментално се върнах в съзнание. След това ме избраха за играч на мача. Спомням си и едно напечено дерби, докато бях с екипа на "Глазгоу Рейнджърс". На полувремето треньорът ме попита дали съм пил през нощта и чистосърдечно си признах, че не съм близвал. А той ми се пули насреща и крясва: "Какво чакаш тогава, бързо удари едно!" Послушах съвета му и през втората част нанизах два бързи гола и пак бях награден за номер 1. Но най-смешната ми ситуация е от времето ми в "Лацио". Играехме приятелски мач със "Севиля", където по това време се подвизаваше и Марадона. Отбелязах страхотен гол и малко по-късно се приближих до аржентинеца с думите: "Диего, пиян съм на мотика!" А той се хили и отвръща: "Пол, аз също се наджасках преди мача!", разказваше навремето Гаскойн.

След италианското си приключение той се връща на Острова, където играе за "Рейнджърс", "Мидълзбро" и "Евертън". По това време едва ли има английски запалянко, който да не знае за алкохолната болест на Газа, но феновете продължават да го боготворят. А Гаскойн от своя страна продължава да ги зарежда с поводи за коментари и шеги.

Големият удар за него идва, след като научава, че ще остане извън борда за Мондиал'98 във Франция. Селекционерът Глен Ходъл е бесен от лошата форма на халфа и от поредицата пиянски скандали, в които се е забъркал.

"Когато чух от Ходъл, че иска да ме прецака,

изгубих контрол

над емоциите

и действията си

Бяха ни пратили на лагер в Испания и всички момчета трябваше да минем през хотелската му стая, за да чуем присъдата. На мен ми каза, че няма да играя на световното и буквално побеснях. Изпочупих каквото видях в кабинета му. Дори изтръгнах няколко жици от стената и няколко се разлетяха парчета мазилка. После научих, че шефовете на хотела са направили нещо като музей с последствията от моя бяс", разказва великият играч и ненадминат пияница.

След края на славната му футболна кариера на него

вече не му се налага да се крие, че пие

Запознава се и с кокаина и много се привързва и към този опасен порок. Заради дрогата понякога не спи с дни и дори седмици.

"Шест седмици играх на компютъра, без да затворя очи. После трябваше да взимам други хапчета, които да ме приспят. А на финала започнах да взимам от всичко, за да няма обидени", шегуваше се със собствените си проблеми Газа.

През 2013 г. медиите на Острова разтръбиха новината, че Гаскойн е едва ли не на смъртно легло. Но и тези слухове се оказаха силно преувеличени. Пол пак влезе в някаква клиника за алкохолици и пак си тръгна след шумен скандал с персонала. Заради пороците си той губи връзката с близките си хора. Единият от двамата му синове дори обявява публично, че за него баща му е мъртъв и не смята да си хаби сълзите за него. Футболната легенда отвръща, че се е опитал да бъде грижовен татко, но коварната му бивша съпруга е настроила децата срещу техния създател.

Едва ли съпругата може да бъде обвинена за всички други проблеми на Газа и сблъсъците му със закона. Едва ли някой помни колко пъти е залавян

да шофира в нетрезво състояние

Провидението го спасява от това да убие себе си или невинни хора на пътя, а нарушенията му са причина неведнъж да лежи зад решетките. След всеки зрелищен скандал Газа обещава да се поправи и почти веднага след това измисля нова лудория. Този път изглежда някак решен да спре с изтезанията над собственото си тяло. Хората, които го боготворят, не бързат да се радват. Клетвите му, че се забавлява с голф и риболов, може да са поредната му шега и предизвикателство към съдбата. А тя е доказала, че забавя, но не забравя.