Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петимата полицаи, обвинени за смъртта на Чората- Борис Механджийски, Георги Калинков, Янко Граховски, Иво Иванов и Мирослав Писов
Петимата полицаи, обвинени за смъртта на Чората- Борис Механджийски, Георги Калинков, Янко Граховски, Иво Иванов и Мирослав Писов

14 години в съда се бореха две експертизи за Ангел Димитров, който умира за 6 минути в поза hog-tie

Съдията на този свят се казва Исус Христос, а не Лозан Панов, коментира Мирослав Писов

Два различни състава на ВКС произнесоха две коренно противоположни решения по делото срещу петимата полицаи, обвинени за смъртта на благоевградчанина Ангел Димитров-Чората.

Според решение от 9 юни 2011 г. служителите на реда не са виновни. Според решение от 19 април 2019 г. - трябва да лежат 7 г. в затвора, защото са го убили при задържането му на 10 ноември 2005 г.

Никой още не е виждал последното, защото от ВКС отказват да го обявят, докато не получат уведомление от прокуратурата, че осъдените Мирослав Писов, Иво Иванов, Георги Калинков, Борис Механджийски и Янко Граховски са установени и вкарани в затвора.

Очаква се това да стане в понеделник, въпреки че не е ясно дали Граховски, който от 7 г. живее в Германия, ще успее да се върне толкова бързо.

“Разбрах, че ме търсят,

не съм виждал

решение на съда,

но идвам да се

предам

доброволно

Това е политическо решение на групата на Лозан Панов, която иска да превземе държавата през съдебната система. Съдията на този свят се казва Исус Христос, а не Лозан Панов”, каза на влизане в полицията Мирослав Писов, който от години работи в БДЖ.

Борис Механджийски, който е шеф на банков клон, е бил задържан в дома си в петък вечерта, след като се прибрал от работа. Калинков, който работи във ВиК, е бил потърсен от съдебна охрана в петък около 20 ч в дружеството, но им отговорили, че вече си е тръгнал. Очаква се да се предаде доброволно, след като бъде уведомен, че трябва да лежи в затвора. Иво Иванов пък работи в полицията и също няма да се укрие, ако го информират, че го търсят.

Благоевград е шокиран от неочакваното съдебно решение. Хората недоумяват как по един и същи случай може да има две противоположни съдебни решения на последна инстанция - ВКС, и то най-вече, защото никой не е прочел мотивите за осъдителната присъда за трагичния случай от 10 ноември 2005 г.

Тогава в 21,30 ч Майор Мирослав Писов - зам.-шеф на РЗБОП, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски тръгват на операция по задържане на 38-годишния Ангел Димитров-Чората в кв. “Освобождение”. Получена е оперативна информация, че мъжът ще посети квартирата на своя позната на ул. “Дойран” и ще носи наркотици. Петимата полицаи го изчакват, а той наистина спира маздата на брат си и слиза на тротоара, прави няколко крачки, но полицаите го настигат.

Повален е на

земята по корем

с ръце на гърба

с белезници

Тази поза е позната като hog-tie. Бързо изпада в безсъзнание, а полицаите опитват да го свестят, обаждат се на спешен център. За около 6 минути в тази поза Чората умира. Медиците пристигат бързо, но Димитров вече е починал.

Петимата полицаи са обвинени в убийство и започва съдебната сага, продължила 14 г.

На 2 октомври 2008 г. Софийският военен съд ги признава за виновни. Дава 18 г. затвор на Мирослав Писов и по 16 г. на колегите му Иво Иванов, Янко Граховски, Георги Калинков и Борис Механджийски. Присъжда 70 хил. лв. кръвнина на сина на Чората - Райчо, който при смъртта на баща си бе на 5 г., и по 25 хил. лв. на майка му Адриана и на баща му Райчо. Решението си съдиите вземат въз основа на петорна съдебномедицинска експертиза, направена от покойния вече проф. Стойчо Раданов и още четирима медици, според която Чората е починал от тежка черепно-мозъчна травма и

руптура

(разкъсване) на

аортата в

резултат от

нанасен му побой

от полицаите.

На втора инстанция Военноапелативният съд през август 2009 г. потвърждава решението. Делото стига до ВКС. На 20 януари 2010 г. върховните съдии отменят присъдата и връщат делото за ново разглеждане. Твърдят, че не е изяснено дали има причинно-следствена връзка между действията на полицаите и настъпилата смърт.

При новото разглеждане присъдите са намалени. Писов получава 9 г. затвор, а останалите четирима - по 8 г.

Това решение отново е оспорено и окончателно на 9 юни 2011 г. ВКС

признава

петимата

полицаи за

невинни

Позовава се на друга съдебномедицинска експертиза от петима лекари от ВМА. Според тяхното заключение смъртта се дължи на позиционна асфикция и няма връзка между нанесените удари, довели до леки телесни увреждания, и настъпилата смърт.

Задушаването било причинено не само от позата, която Ангел е заел при ареста, лежейки на земята, а основно от “влошеното му здравословно състояние, наличието на кокаин в кръвта, стрес от задържането, умерената обща охраненост и анатомично по-късата му шия, което е причинило дихателната недостатъчност”, твърдят магистратите, позовавайки се на втората експертиза.

Родителите на Чората подават жалба в Европейския съд по правата на човека, недоволни от оправдаването на полицаите. Страсбург на 17 ноември 2014 г. излезе с решение по делото “Димитрови и други срещу България”. Констатира нарушения по чл. 2 (право на живот) и чл. 3 (забрана на изтезанията) от Европейската конвенция за защита на правата на човека.

Страсбург осъди

държавата

да плати на роднините 50 хил. евро обезщетение.

След осъдителната присъда за страната ни по искане на главния прокурор Сотир Цацаров бе образувано производство по възобновяване на делото. И така сагата продължи. През юли м.г. Военноапелативният съд реши, че петимата полицаи са виновни за причинена смърт по непредпазливост, но поради изтекла абсолюютна давност не налага присъди. Решението е обжалвано и така до петък - 19 април 2019 г., когато ВКС окончателно признава полицаите за виновни и им налага по 7 г. затвор.

14 г. в съда се

бореха две групи

експертизи

Според едната причината за смъртта е черепно-мозъчна травма и руптура на аортата, заради която подсъдимите трябва да са виновни, а според другата - позиционна асфикция, за което няма виновни.

“Ние сме представители на българската полиция и сме изпълнявали заповеди. Всеки колега би могъл да е на наше място. След тази осъдителна присъда кой колега ще посмее да отиде на акция по задържане, като знае какво може да му се случи”, гневен коментира Мирослав Писов.

Допълни, че 17 вещи лица - професори по медицина, са дали заключение, че смъртта на Димитров не е в резултат от действията на полицията. Настоява цялото дело, което бе засекретено, да бъде пуснато в интернет, за да се видят всички факти по него.

Адвокатите на осъдените са категорични, че след като получат решението на ВКС, ще внесат жалба до главния прокурор с искане за спиране изпълнение на наказанието и възобновяване на делото.

“Не съм юрист, но мисля, че няма как прокурор да отменя съдебно решение. То е окончателно и тези хора трябва да си излежат присъдите, което няма да върне племенника ми, но все пак е лъч надежда, че на Лазаровден истината за убийството на Ангел възкръсна. Надежда е и за хората, че е започнало възкресението и оздравяването на съдебната система”, каза лелята на Ангел Весела Георгиева.

Категорична е, че председателят на ВКС Лазар Панов няма нищо общо с присъдата. “През 2005 г. какъв е бил Панов, та да го свързват с този случай? Едва след като се намеси Европейският съд, тук се замислиха върху фактите. Но всичко ли трябва да правим под влияние на Страсбург, където ясно и точно бяха назовани проблемите на българското правосъдие?” допълни Георгиева.

Не приема оправданието, че петимата полицаи са изпълнявали заповеди, защото “никой не ги е пратил да пребият и убият” племенника ѝ. Предполага, че това дело след години ще влезе в учебниците на студентите по право като “пример как се обслужват интересите на определени лица и манипулират факти”.