Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Последният пленум на БСП показа, че разделението в партията е тотално поляризирано. 33% подкрепят Корнелия Нинова, 33% - Сергей Станишев и вътрешнопартийната опозиция, а останалите 33% не принадлежат към нито едно от враждуващите лобита.

Именно последните наклониха везните и евролистата на социалистите претърпя неочаквано пренареждане от първоначално предложената от лидерката. Де факто, въпреки че никой от обкръжението й не го признава, тя беше бламирана на последното заседание на Националния съвет на 14 април.

Според устава на столетницата кадровите гласувания са тайни. Това позволява на всеки да посочи фаворитите си, без да се притеснява, че някой ще разбере кои са те. Макар че всички знаят кой към кое лоби принадлежи и кои са неутралните. И въпреки че

в БСП е традиция да се раздават пищови

с имената на хората,

които съответното крило трябва да подкрепи.

На принципа "двама се карат, трети печели" на второ и трето място се озоваха не Сергей Станишев (като претендент на опозицията) и Деница Златева (като претендент на председателката), а младите кандидати Петър Витанов и Цветелина Пенкова. Всяко лоби е гласувало за своите и до попълване на бройката - за няколко компромисни и неконфликтни фигури.

Листата е съставена от 17 кандидати - колкото е бройката на българските евродепутати. Като цяло пленумът е трябвало да избере 13 души, тъй като водачката Елена Йончева отдавна е известна, а

останалите трима

са заковани за гражданската квота.

Това са Иво Христов, шеф на кабинета на президента Румен Радев, който е на четвърто място, бившият депутат националист Велизар Енчев - на десето място, шефът на "Екогласност" Емил Георгиев - на 17-о място.

Кои са новите любимци? Петър Витанов бе предложен от Корнелия Нинова, но на доста по-задното десето място в сравнение с избираемото второ. Той минава за човек от нейната квота, защото е депутат от БСП в момента, а листите бяха подреждани от лидерката и обкръжението й.

Петър Витанов е син на служител от апарата по времето на Николай Добрев.
Петър Витанов е син на служител от апарата по времето на Николай Добрев.

Витанов е трето поколение социалист и добре познат в партията, която има традиция да издига децата на своите активисти. Баща му Бойко Витанов е бил служител на вездесъщия апарат - орготдела, по времето на Николай Добрев. Това разказаха близки до "Позитано" 20.

37-годишният Петър Витанов вече е бил партиен секретар в район "Надежда" в София, което за другарите е плюс. Издигнат е от дългогодишната си предшественичка Катя Николова, която беше приближена на президента Георги Първанов, но не отиде с него в АБВ, а остана в БСП. Наложи й се да освободи поста си в полза на млад човек.

Освен в партията Петър Витанов е работил в отдела по протокол на Народното събрание, преди да бъде избран за депутат. Сега той е член на комисиите по външна политика и отбрана.

Младият политик

е почитател на

Никола Вапцаров

и носи тениска с неговия образ дори и в парламента.

В последните месеци непрекъснато е в групата, която коментира актуални политически проблеми.

"Корнелия Нинова иска да го развива, но не смяташе, че така бързо ще влезе в Европейския парламент. Беше поставен в листата, за да има натрупана биография, а не за да го изпрати там още тази година", коментираха социалисти.

Колежката му Цветелина Пенкова също има познат в соцсредите баща.

Цветелина Пенкова предизвика бурна реакция в социалните мрежи с професията си на инвестиционен банкер. Иначе срещу баща й, който е партиен секретар на район “Студентски” в София и заместник-шеф на градската организация, никой няма нищо против.
Цветелина Пенкова предизвика бурна реакция в социалните мрежи с професията си на инвестиционен банкер. Иначе срещу баща й, който е партиен секретар на район “Студентски” в София и заместник-шеф на градската организация, никой няма нищо против.
Той е председател на район "Студентски" пак в София и заместник-шеф на столичната организация. Дотук социалистите нямат проблеми с потеклото й, но в социалните мрежи се надигна вълна от недоволство заради работата на 31-годишната дама. Тя е завършила в Оксфорд и живее в Лондон, където е инвестиционен банкер.

Омразата на редовите червени членове към финансовите

кръгове и хората, боравещи с много пари, е известна. А Пенкова има още един недостатък в техните очи - заместник-председател е на клуб "Милениум". Това са новите млади юпита около Симеон Сакскобургготски, НДСВ и "Новото време".

Повечето от тях живеят в чужбина и заявиха, че ще участват в българската политика по познатия от 2001 г. модел на предшествениците си Милен Велчев, Николай Василев и Любка Качакова. Социалистите са твърде чувствителни към т.нар. парашутисти и хора, принадлежащи към други формации. Те трудно преглъщат избираемите места за коалиционни партньори, а за човек на царя са съвсем непримирими.

Цветелина Пенкова също присъстваше в предложенията на Корнелия Нинова, но на девето място. Третото "дете" на партиен функционер от София е Мариела Модева, дъщеря на бившия областен управител на столицата и бивш дългогодишен шеф на столичните общински съветници от БСП Тодор Модев. Тя не е от младите надежди. Вече е

професор в небезизвестния Университет по библиотекознание.

Това, че хора като Модева, Витанов и Пенкова са били в задната част на листата на Корнелия Нинова, не означава, че тя не ги толерира и са били там за пълнеж. При едно движение, ако някой от по-първите стане министър, депутат в София или го изберат на друга длъжност, може да се случи някой от тези на по-непримамливи позиции да влезе в Европарламента. Поставянето им там показва, че имат доверието на лидерката.

Пленумът ги остави, но изхвърли от списъка известни кадри на левицата.

От нея изхвърча Янаки Стоилов, който е ветеран в партийните върхове, депутат от Великото народно събрание, който почти винаги е бил опозиция на председателя. Но след последния конгрес мина в лагера на Корнелия Нинова. Това отпуши недоволството и на опозицията, че ги напусна, и на нейното обкръжение, което го

почувства като конкуренция.

Той има един много голям плюс - въпреки дългото си участие във властта се слави като честен политик. Но очевидно това не е помогнало да влезе в евролистата.

"Хората не могат да му простят, че никога не е бил категоричен в избора си. Ту е тук, ту е там, всеки път в различно лоби, не може да се разчита на него", коментира дългогодишен политик.

Друг от предложените от червената лидерка - бившият вицепремиер по Виденово време Румен Гечев, отиде на задно неизбираемо място. Той се завърна тихомълком на върха в БСП. Неговият плюс е, че не му пука и е способен да се изправи на всякакъв дебат срещу ГЕРБ. Срещу него е гласувала вътрешнопартийната опозиция.

Тя се противопостави и на заместник-председателката на партията

Деница Златева, която мина с

три места назад.

Макар да не е от Великото народно събрание или от Жан-Виденово време, международничката е достатъчно дълго в партийните среди, за да е натрупала недоволство и неприятели.

Това, което направи пленумът, е, че показа нежелание да издига стари муцуни за постове. Но битката тепърва предстои. Сега

и двете крила

са впрегнали

всичките си сили

за организиране на гласуване с преференции. Който успее да мобилизира повече хора в своя подкрепа, може да успее да вкара повече евродепутати от лобито си.

От това как ще се пренареди листата за втори път, ще стане ясно какво е истинското разпределение на силите в цялата партия - не само в Националния съвет, където са 185 души.

Хората на Корнелия Нинова твърдят, че в крайна сметка не са загубили. От противниковия лагер успели да вкарат в листата само Сергей Станишев и Валери Жаблянов от общо 9 предложения.

Вътрешната опозиция обаче ликува, тъй като оттук нататък червената фурия ще трябва да се съобразява с висшия орган на формацията, а няма да може да излиза с готово проекторешение.

"Към днешна дата никой не иска да я сваля от поста й,

защото имаме избори, трябва да сме мобилизирани да ги спечелим. После има местен вот за кметове и общински съветници, който също е много важен. Едва след това може да се мисли за промяна на партийния връх", коментираха представители на Станишевото лоби. Според тях Корнелия Нинова направила грешка с изявлението си, че не носи отговорност за резултатите. Защото, ако спечелят, ще й го напомнят. И ще им послужи като аргумент да подемат битка срещу нея.