Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Когато си отиде идолът на едно поколение, обществото търси героично обяснение, дори и то да е на ръба на абсурда

Възможно ли е шампион по гмуркане да се удави в плитък басейн или пилот от Формула 1 да загине в катастрофа на тясна уличка в родния си град? А човек, летял в Космоса, да умре при обикновен полет с малък самолет? Звучи абсурдно, но понякога дори абсурдното е възможно. Нелепата смърт обаче е по-непрежалима и сме готови да я облечем в какви ли не екстравагантни истории, за да имаме силите да я преглътнем. Защото идолите нямат право да умрат като обикновени хора – те трябва да си отиват така, както са живели – героично!

Юрий Гагарин е легенда. Първият човек, летял в Космоса, е идол на стотици и днес. Като свое вдъхновение го цитират дори Илон Мъск и Джеф Безос.

На 27 март се навършват 51 години от смъртта му, но дори след толкова много време тя остава загадка. Как е възможно човекът, който пръв осъществява обиколка около Земята, в крайна сметка да загине при тренировъчен полет с двуместен самолет? Дали това е проява на сарказма на живота или всъщност е лошо съшита комунистическа лъжа? Зад нелепия инцидент мнозина виждат прикрити интереси. И тъй като Гагарин е непрежалим, въображението на хората ражда всякакви теории за смъртта му.

Официалните данни за инцидента са оскъдни. Датата е 27 март 1968 година. Мястото е Новосьолово на 18 км от град Киржач. 10,30 сутринта. Самолет МиГ-15 УТИ лети за стандартен тренировъчен полет. На борда му са полковник Гагарин и полковник Серьогин. Пилотира Юрий. Денят е слънчев. Без каквато и да е обяснима причина, самолетът извършва рязка маневра, завърта се и се разбива в земята. И двамата опитни летци умират на място.

Данни за авария няма. С това се изчерпва информацията, която е разрешено да бъде споделена за инцидента. В тези няколко изречения целият руски народ трябва да намери обяснение за безумната загуба и утеха на скръбта си. Защото за Гагарин хората наистина тъжат. Смъртта му предизвиква искрена мъка сред населението. Тя не е преиграна или пресилена, като при смъртта на някои от съветските лидери. Напротив, Юрий е искрено обичан от хората и те не могат да приемат кончината му. Тъгата се оказва благоприятна почва да покълнат множество конспирации.

Сякаш за да подсили образа на Гагарин се ражда теорията, че той загива по време на секретен полет към Луната.

Всички конспиративни твърдения около гибелта на Гагарин - четете в списание "Космос" брой №7 от 2019 г.